Kennisplatform over betonconstructies

Alles of niets
Willem van Dijk

do 8 februari 2018

Ik was verrast over de hoeveelheid verschijningsvormen van bovenstaande titel 'Alles of niets': veel bekende liedjes, een grote hoeveelheid boeken. Maar de mooiste uitspraak die ik tegenkwam, was van de bekende Loesje: "Tussen alles of niets liggen lekkere tussendoortjes". Voor mij gaat het nu om de volgende betekenis van alles of niets, die ik vond: Het verschijnsel waarbij een prikkel ofwel sterk genoeg is om een reactie volledig uit te lokken, ofwel helemaal geen reactie geeft. Vergelijk het met een post synaptische potentiaal die een drempelwaarde moet overschrijden om actiepotentiaal op te roepen.

Ik heb de afgelopen weken twee constructeurscafés gehad met VN constructeurs, één in Zoetermeer en één in Uden. Daaruit bleek dat er nog een hoop valt te winnen in de branche. Bij die bijeenkomsten nam ik eenieder mee in mijn visie hoe om te gaan met het honoreren en waarderen van werkzaamheden van de constructieve adviseur.

Als het om honorering gaat begint het met de stelling dat er maar één discipline zich bezig moet houden met constructieve werkzaamheden en zich daarbij ook verantwoordelijk voelt. Ik wil nog een stap verder gaan: de adviseur moet zelfs weer fysiek gaan inspecteren en beoordelen op de projecten. Toetsen, beoordelen en volgen van je eigen constructieve ontwerp, hoe mooi kan het zijn! Daarbij moet natuurlijk goed worden gekeken naar de honorering. Maar voor aanbiedingen die meer uitsluitingen kennen dan de daadwerkelijke werkzaamheden is geen plek. Wat dat betreft geldt hier dus dat er veel ligt tussen alles of niets. Denk nog even aan de eerder beschreven uitspraak van Loesje. Blijkbaar ligt hier wel een drempel, bang dat we zijn niet aan tafel te komen. Maar dat is flauwekul! Een professionele opdrachtgever en/of beoordelaar behoort een honorarium SMART te maken en zich bewust te zijn van grote verschillen. In plaats van een vreugdedansje te doen bij een lage aanbieding, vanuit een zogenaamd inkoopvoordeel. 

Dan de waardering. Deze moet meer zichtbaar en bespreekbaar worden gemaakt, ook al is dat soms confronterend. In onze organisatie gaan we dit verzorgen met een evaluatiedocument voor iedere adviseur, gekoppeld aan een dashboard met kernwaarden die niet alleen op de constructieve inhoudelijkheid zijn gestaafd. Je moet hierbij denken aan kernwaarden als inleving, samenwerking, organisatie, financiën en contractuele elementen. Een transparante evaluatie dus, met één primair doel: aantoonbaar beter worden. Het zal, aan het einde van project, resulteren in een tevredenheidsverklaring.  Dit om aantoonbare kwaliteit op meerdere fronten zichtbaar te maken, zowel in- als extern.             

Ik heb net een voordracht en wrap up gehouden op het interessante seminar van IABSE Nederland 2018. Het thema van dit jaar, ‘Verbinding’, past geweldig in het toekomstbeeld dat ik heb. Ik heb het thema dubbelzinnig opgepakt. Naast technische inhoud heb ik in mijn presentatie besproken dat ik de verbinding juist een beetje aan het kwijtraken ben. Een constructieve verbinding is letterlijk en figuurlijk van levensbelang. De verbinding tussen het industriële prefab betonelement breedplaat en de zogenoemde druklaag zegt genoeg. Het is een must dat zich hier alleen professionals mee bezighouden. En dat we de versnippering van werkzaamheden niet de kans moeten geven, en zodoende de verbinding volledig kwijt te raken.  

Kortom, in mijn denkbeeld is het ‘Alles of niets’. En ik hoop oprecht dat de samenwerking en de daarbij behorende verbinding terugkomt in de bouwbranche. Er is nog een hoop te winnen. Ik ga er vanuit dat we met ons actiepotentiaal over deze drempel heen stappen. 

Reacties

Erwin van Toor - Adams Bouwadviesbureau 08 februari 2018 21:06

Hallo Willem, ik ben het met je eens dat een opdrachtgever zijn best moet doen om de kwaliteit van de diensten van haar adviseurs te willen meten. Hoe moeilijk dit op het eerste oog ook lijkt. Als adviseur ligt hier een grote kans, namelijk: maak inzichtelijk hòe je je werk doet, neem je opdrachtgever mee in je werkwijze en manier van samenwerken, ga de dialoog aan en ga op zoek naar wat hij werkelijk nodig heeft. Dit is minstens zo belangrijk als een taken- of kruisjeslijst, welke slechts aangeeft wàt je doet. En bij deze ben je uitgenodigd om een volgend constructeurs-café bij te wonen. Als ambassadeur voor ons vak, kun je natuurlijk niet ontbreken.

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren