Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Lichter en milieuvriendelijker bouwen met de Airdeck-vloer

ma 5 jun 2023

- Gesponsord artikel - 

De Airdeck-vloer van De Hoop Pekso is een traditioneel gewapende vloer waarop kunststof Airboxen zijn aangebracht. De vloer biedt de gebruiker veel voordelen. Hij is licht van gewicht en door de toepassing van de Airboxen hoeft er minder beton gebruikt te worden. Dit maakt de vloer ook een stuk milieuvriendelijker dan traditionele breedplaatvloeren.

Kunststof Airboxen

Airdeck is een in twee richtingen gewapende breedplaatvloer waarop Airboxen van gerecycled kunststof zijn aangebracht. Door de Airboxen kan er 15- 20% worden bespaard op beton en kunnen ondersteuningsconstructies en funderingen lichter worden uitgevoerd. Een ander belangrijk voordeel van de Airdeck-vloeren is dat ze milieuvriendelijker zijn dan andere breedplaatvloeren. Frits Simons,  directeur De Hoop Pekso: “Het levert niet alleen minder gewicht op, maar ook minder gebruik van materialen. Hierdoor zijn er minder schaarse, steeds duurder wordende grondstoffen nodig.”

De detaillering en rekenregels zijn na Eindhoven aangescherpt en wij hebben ons productieproces hierop aangepast

Grote overspanningen

Lichtgewicht verdiepingsvloeren zijn zeer geschikt voor grotere overspanningen, benadrukt Jan Versteegen, adviseur constructies en partner bij Pieters Bouwtechniek, betrokken bij de engineering van veel Airdeck-vloeren. “Naarmate de overspanning toeneemt, neemt ook de vloerdikte toe en daarmee het gewicht van de vloer. Het gewicht van het beton neemt door toenemende dikte een steeds hoger aandeel in van de totale belasting. Met Airdeck-vloeren is dit nadeel kleiner. Je hebt wel een dikke vloer die gunstig is voor de sterkte en stijfheid, maar die is minder zwaar door de toepassing van de Airboxen.”

Normen en detaillering aangescherpt

Door het instorten van een lichtgewicht verdiepingsvloer in 2017, in een parkeergarage op Eindhoven Airport, staan de lichtgewicht vloeren onterecht in een slecht daglicht. Maar daar is volgens de beide heren geen enkele reden voor. Versteegen: “Wij hebben als Pieters Bouwtechniek veel van dit soort vloeren ontworpen en we hebben er naar aanleiding van onderzoek na het ongeluk in Eindhoven nog niet één hoeven aan te passen of verstevigen. Als gevolg van het onderzoek zijn aanbevelingen opgesteld. De detaillering en rekenregels zijn na Eindhoven aangescherpt en De Hoop Pekso heeft hier het productieproces op aangepast.  

Lees meer over de voordelen van Airdeck.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren