Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Aanvullende regels voor breedplaatvloeren en kanaalplaatvoeren

7 augustus 2023

Er is een nieuwe normenserie gepubliceerd met aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten. De normenserie NEN 6726 is nu beschikbaar voor commentaar.

De nieuwe normserie vervangt deels de bestaande NVN 6525:2008. De bedoeling van de nieuwe normenserie is vooral om onbedoeld verkeerde interpretaties te voorkomen.
De reeks bestaat uit drie delen: een algemeen deel en afzonderlijke delen voor kanaalplaatvloeren en voor breedplaatvloeren. De normen bevatten toelichtingen of aanvullingen op NEN-EN 1992-1-1 en de betreffende productnormen (NEN-EN 13369, NEN-EN 1168 en NEN-EN 13747). Er zijn onder meer nieuwe detailleringsregels opgenomen voor breedplaatvloeren, n.a.v. de recente discussies en onderzoeken hierover (zie kader). En er is een bijlage opgenomen specifiek over kanaalplaatvloeren op geïntegreerde liggers, een onderwerp waar in de praktijk enige onduidelijkheid over bestaat.

Als aanvulling betrekking heeft op het vooraf vervaardigde product is die toegevoegd aan de betreffende productnorm. Als de aanvulling betrekking heeft op de samengestelde constructie, is de aanvulling toegevoegd aan NEN-EN 1992-1-1. Een uitzondering is als de aanvulling betrekking heeft op een tekst in de productnorm die reeds ingaat op de samengestelde constructie.

In sommige gevallen geven zowel NEN-EN 1992-1-1 als de betreffende productnormen ontwerpregels. De ontwerpregels in de productnorm zijn voorgelegd aan de Technical Committee CEN/TC 250/SC 2 en hebben daarmee de instemming van de Europese normcommissie. Daarom prevaleren de product specifieke ontwerpregels boven de algemene regels volgend uit de NEN?EN 1992-1-1.

In de toekomst kunnen andere delen volgen, bijvoorbeeld op het gebied van ribbenvloeren, combinatievloeren en andere constructies samengesteld uit producten volgens Europese productnorm voor vooraf vervaardigde betonproducten.

De ontwerpnormen zijn voor commentaar gepubliceerd op https://normontwerpen.nen.nl/. Via deze website kan tot 1 november 2023 commentaar worden ingeleverd.

Detailleringsregels breedplaatvloeren

In Cement zijn eerdere een aantal artiklen verschenen over aangepaste detaillering van breedplaatvloeren:

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren