Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Zolderkamerartiest

Johan Galjaard waarschuwt in zijn nieuwe column voor te goedkoop constructieadvies. De kern van het vak zit immers niet in rekenen, maar in advies. "Voor ridicuul lage bedragen kan nooit de noodzakelijke zorgvuldigheid worden geboden."

Zolderkamerartiest

"Het moet toch niet gekker worden!" Verontwaardigd maakte een van onze leden mij vorige week attent op een website die onder andere constructiediensten aan de man brengt. Voor ? 143,75 kunnen particulieren via dit digitale loket een doorbraak laten berekenen. Wie ? 30 meer betaalt, is de trotse eigenaar van de noodzakelijke berekeningen voor een dakkapel. En een opbouw op het huis kost ? 345 aan advies en rekenwerk. Voor alle diensten geldt dat de klant "een overzichtelijke digitale rapportage" ontvangt, plus "een duidelijk en heldere constructieberekening én advies voor wat betreft de uitvoering van de constructieve werkzaamheden." En alle prijzen zijn ook nog eens inclusief btw.

Waarschijnlijk kunt u mijn mening over dit initiatief wel raden. Laat ik het zo zeggen: ik zou na de oplevering niet graag onder die dakkapel of opbouw staan.

Ongetwijfeld zal de berekening op zich kloppen, maar de kern van ons vak zit niet in rekenen, maar in advies: in het analyseren, beoordelen en interpreteren van de situatie. Op basis daarvan wordt vervolgens een veilige constructie ontworpen. Dat geldt zéker voor aanpassingen aan bestaande gebouwen. Berekeningen vormen slechts het sluitstuk. Maar door deze berekeningen als een commodity via internet te verkopen, lijkt het alsof dát de kern is ? en ook nog eens een spotgoedkope. Voor dit soort ridicuul lage bedragen kan nooit de noodzakelijke zorgvuldigheid worden geboden.

Het is niet moeilijk om dit soort initiatieven af te doen als het werk van zolderkamerartiesten. Toch wil ik dat nuanceren. Ik heb namelijk niets tegen constructeurs die vanaf hun zolderkamer hun vak uitoefenen. Als ze dat maar op een goede manier doen ? met kennis van zaken en met de zorgvuldigheid die de verantwoording van hun werk met zich meedraagt. De omvang van een organisatie zegt wel iets, maar zeker niet alles over de kwaliteit van de dienstverlening. De 'zolderkamerartiest' in de negatieve betekenis van het woord kan dus overal opduiken, zeker niet alleen op de zolderkamer.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren