Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

UMC met menselijke maat

Hoofdgebouw vormt sluitstuk van transformatie Radboudumc Ir. Stephan Taris RC - 13 september 2022

Na een decennialange, gefaseerde sloop en nieuwbouw, is met de bouw van het hoofdgebouw de ingrijpende transformatie van de campus van het Radboudumc in Nijmegen voor het ziekenhuisgedeelte bijna afgerond (foto 1). De ogenschijnlijk eenvoudige constructieve opzet bevat een aantal bijzondere constructieve elementen, zoals een fundering op staal met een zeer hoog draagvermogen, unieke voorgespannen vloerelementen (n-vloeren) en gewichtbesparende betonvloeren met kartonnen kokers erin. Samen met de bijzonderheden in de bouwput waren het ontwerp en de realisatie van het hoofdgebouw een uitdagend traject.

In het kort

  • Het nieuwe hoofdgebouw is onderdeel van een structuurplan met diverse nieuwe zorggebouwen rondom de Centrale As die zorgt voor de onderlinge verbinding.
  • De plattegrond vertoont een H-vorm, waarbij het centrale deel van het gebouw bestaat uit een bijna vierkante kern met daarin het grote centrale atrium.
  • Het gebouw heeft grotendeels een fundering op staal, die bestaat uit grote betonpoeren met een draagvermogen tot wel 21.000 kN per poer.
  • Om het verschil in zettingen van het gebouw tussen de verschillende poeren onderling te beperken, is per poer gekeken naar de optredende belasting en is de daarbij horende minimale poerafmeting gekozen
  • Diverse kolommen prikken door een bestaande leidingtunnel heen en zijn gefundeerd op grote Tubex-palen.
  • De vloeren zijn deels uitgevoerd als een in het werk gestorte betonvloer met holle, afgesloten, kartonnen kokers als gewicht besparing.
  • Naast de toepassing van de kokervloeren, zijn unieke geprefabriceerde, voorgespannen betonvloeren (‘n-vloeren’) toegepast die overspanningen van bijna 16 m in één keer maken.
  • De stabiliteit wordt verzorgd door de 600 mm dikke wanden van het atrium
  • Bouwen op slechts centimeters naast en deels op bestaande bebouwing heeft tijdens het ontwerp veel aandacht gekregen.
  • Om een stabiele bouwput te creëren, is rondom de hele put een gewapende Cutter Soil Mix-wand (CSM-wand) aanbracht.

Projectgegevens

Project: Hoofdgebouw Radboudumc
Opdrachtgever: Radboudumc Nijmegen
Architect: EGM architecten
Aannemer: FourCare, bestaande uit Trebbe, Van Wijnen, EQUANS en Unica
Constructeur: Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs
Geotechnisch adviseur: Fugro NL Land
Leverancier breedplaten: Prefab Beton Veghel
Leverancier kanaalplaten: VBI
Leverancier trappen en bordessen: Vlassak Betonbedrijf
Leverancier overig prefab beton (o.a. n-vloeren): Holcon
Uitwerking overig prefab beton (o.a. n-vloeren): Lincon

Het Radboudumc in Nijmegen is in 1994 gestart met een ingrijpende aanpassing van het ziekenhuis: het langgerekte ziekenhuis zou worden getransformeerd tot een compacte campus. Deze ontwikkeling is uitgewerkt in het ontwerp van diverse nieuwe gebouwen en de renovatie van het oudste zorggebouw op de campus: het monumentale bestuursgebouw uit de jaren vijftig. De uitrol van dit zogenoemde structuurplan (fig. 2) is afgetrapt met de bouw van een ondergrondse bezoekersparkeergarage halverwege de jaren negentig. In een rap tempo zijn daarna diverse omvangrijke, nieuwe gebouwen gerealiseerd rondom de gefaseerd gebouwde nieuwe Centrale As van het ziekenhuis. Deze as zorgt voor de onderlinge verbinding van alle zorggebouwen op de campus, waarmee zowel patiënten als medewerkers comfortabel van het ene zorggebouw naar het ander zorggebouw kunnen lopen. Ook de volledige logistiek van het ziekenhuis vindt plaats via de kelderlaag onder in deze as. Door middel van een oprolplan is de nieuwbouw afgewisseld met de sloop van bestaande gebouwen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Hoofdgebouw Radboudumc Nijmegen (foto: Aronsohn)
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren