Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Wonder van eenvoud

Santa Maria Goretti kerk, Mormanno, Italië Kirsten Hannema - 28 augustus 2023

In 2012 verwoestte een aardbeving de kathedraal in het centrum van het Calabrische dorp Mormanno. De Italiaanse bisschoppenconferentie schreef in 2013 een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuw godshuis, gewijd aan Santa Maria Goretti. Architect Mario Cucinella won met zijn plan voor een moderne kerk, geïnspireerd op de beroemde 17e-eeuwse barokkerken van architect Francesco Borromini, waaronder San Carlo alle Quattro Fontane en Sant'Ivo alla Sapienza in Rome. Hij nam de cirkelvormige geometrie van die barokkerken als basis voor de plattegrond, die hij plooide in de vorm van een klaverblad. In de glooiende betonnen gevel maakte hij een enorme kruisvormige snede die de entree markeert en 's avonds wordt aangelicht.

Sterke symboliek

In het Noord-Calabrese dorpje Mormanno maakte Mario Cucinella Architects met traditioneel beton een vernieuwend ontwerp voor een kerk, gewijd aan de heilige Maria Goretti. Het monoliete gebouw met zijn glooiende gevels en kruisvormige entree heeft een sterke symbolische kwaliteit; van buiten is het beton maagdelijk wit afgewerkt, binnen zijn de muren bekleed met ruw kalkhennepbeton, een mengsel van kalk, water en vezels van een hennepplant. Onder het lichte stalen dak met daklicht drapeerde de architect een lichtdoorlatend doek, waardoor daglicht valt op het ruwe aardkleurige pleisterwerk. Kleine oneffenheden en kleurverschillen worden zo duidelijk zichtbaar, wat een fraaie tektonische werking en een levendig effect geeft.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren