Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Winnaars Concrete Design Competition bekend

12 juni 2024

De Nederlandse Concrete Design Competition 2023-2024 kent drie winnaars, zo heeft de jury bekendgemaakt. De winnaars komen uit 40 inzendingen waaruit de jury acht nominaties selecteerde. Een inzending ontving een eervolle vermelding. "Het was een uitdaging om de grote verscheidenheid aan inzendingen goed met elkaar te vergelijken," aldus Pim Peters, voorzitter van de jury. "Maar we zijn tot een mooie selectie van winnaars gekomen."

Creatieve ideeën prijsvraag

De Concrete Design Competition is een tweejaarlijkse ideeënprijsvraag voor studenten bouwkunde, architectuur en civiele techniek. “We dagen de studenten uit om te ontwerpen met beton, om de unieke en esthetische eigenschappen van dit materiaal te onderzoeken binnen het thema van deze editie: PRESENCE. Dit uitdagende thema gaat in op hoe het materiaal een bepaalde voelbare beleving mee kan geven aan de vorm van een ruimte of object in de gebouwde omgeving,” aldus Cindy Vissering van Tektoniek.

Veelzijdige inzendingen

De brede uitvraag leverde een grote diversiteit aan ontwerpideeën op, variërend van geveldetails en gestapelde open constructies tot stedenbouwkundige elementen en constructiedetails. Uiteindelijk selecteerde de jury acht nominaties, waaruit drie winnaars en één eervolle vermelding werden gekozen. Op 6 juni presenteerden de genomineerden bij de TU Delft hun ontwerpen aan belangstellenden, gevolgd door bekendmaking van de winnaars.

Winnaars en prijzen

De eerste prijs ging naar Hydrowall, een groen gevelontwerp met twee gradaties van porositeit in het beton. De tweede prijs was voor Fabric[ated] Strength, waarbij kolommen worden gemaakt van twee lagen textiel met daartussen droog cementbeton dat verhardt. De derde prijs werd gewonnen door Skycrete, een semi-open dakontwerp voor een paviljoen met geschakelde schaalvormen. Een eervolle vermelding ging naar het ontwerp Playground of the future met speeltuinelementen van 3D-geprint beton.

De winnaars van de eerste en tweede prijs mogen deelnemen aan de Internationale Concrete Design Masterclass, terwijl de eerste, tweede en derde prijswinnaars ook een geldbedrag ontvangen.

Internationale Masterclass

De Concrete Design Competition wordt ook gehouden in Duitsland, België, Oostenrijk en Ierland. In Nederland wordt de ontwerpprijsvraag gecoördineerd vanuit Tektoniek, platform voor betonarchitectuur. De winnaars uit de vijf landen komen samen in de Concrete Design Masterclass, die dit jaar in Nederland plaatsvindt. In het opleidingscentrum van Weber-Beamix in Eindhoven zullen de studenten zowel ontwerpen maken die geprint worden op een industriële betonprinter als ook zelf betonobjecten maken met textiele mallen. Eerdere edities van de Masterclass wordt door de studenten als een zeer waardevolle en bijzondere ervaring beschouwd.

De jury

De jury bestond uit vijf professionals: drie architecten, een constructeur en een vertegenwoordiger uit de betonindustrie. De juryleden waren:

  • Pim Peters, IMd raadgevende ingenieurs
  • Albert Herder, Studioninedots
  • Arjen Ketting, MVRDV
  • Paul Stavert, Powerhouse Company
  • Jan de Koning, De Jong Beton

Meer informatie

Meer over de competitie en de winnaars staat op www.tektoniek.nl.

Reacties

De eerste prijs ging naar Hydrowall, een groen gevelontwerp met twee gradaties van porositeit in het beton
De eerste prijs ging naar Hydrowall, een groen gevelontwerp met twee gradaties van porositeit in het beton
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren