Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Winnaars Concrete Design Competition 2019-2020 bekend

2 december 2020

Een modulair element met geluidsabsorberende vorm en textuur, waarmee door slimme stapeling een esthetische geluidswal te maken is: Acute Acoustics. Dat is het tot in detail doordachte ontwerp van David Fritz, Siri Mulleners en Saskia Tideman van de TU Delft, dat door de jury is uitgeroepen tot winnaar van de Concrete Design Competition 2019-2020.

FORM-WORKS was het thema van de prijsvraag, waarbij studenten gevraagd werd de eigenschappen van beton te verkennen die te maken hebben met het vorm- en/of textuur geven aan beton voor hun project. 36 inzenders werden beoordeeld door een vakkundige jury en op 26 november werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een break-out sessie op het online BetonEvent.

De jury van de 9e editie 2019-2020 bestond uit: Juliette Bekkering (voorzitter), Diederik Veenendaal, Marieke Kums, Niels van der Hulst en Max Rink. Omdat de opgave voor de prijsvraag heel breed was, had de jury een lastige opgave om hieruit de beste inzendingen te kiezen. ‘Het was het vergelijken van appels en peren,’ aldus Cindy Vissering, de organisator van de prijsvraag.

Eerste prijs

De eerste prijs werd gewonnen door Acute Acoustics, een idee van David Fritz, Siri Mulleners en Saskia Tideman van de TU Delft. Zij bedachten een modulair element met geluidsabsorberende vorm en textuur waarmee door slimme stapeling een esthetische geluidswal te maken is. Ze hadden een mal ontwikkeld waarmee een element met alzijdig bekiste vlakken mogelijk is. De jury prees hen voor het doordachte ontwerp van object tot in detail.

Tweede prijs

De tweede prijs werd gewonnen door Velvet Concrete, een idee van Michiel Derikx en Koen van Dijk van de TU Eindhoven. Zij experimenteerden met textielmallen en ontdekten dat een mal van leer een fluweelachtige structuur maakte. Door de randen te fixeren sluit elk paneel naadloos aan; doordat het leer daartussen elke keer anders plooit, ontstaat elke keer een andere vorm. De jury was verrast door het resultaat.

Derde prijs

De derde prijs werd gewonnen door Multi Façade, een ontwerp van Clara Beckers, Jemina Gar Man Lai en Hannah Jade Zhu van de TU Delft. Deze groene gevel wordt van water voorzien, dat van het dak naar beneden sijpelt door de poreuze betonstructuur naar de planten die in sparingen met substraat groeien. De jury waardeerde de technische uitwerking.

Eervolle vermelding

Naast de drie prijswinnaars koos de jury ook een eervolle vermelding, die maar net buiten de prijzen viel. Het ontwerp Chainlink van Kyra Heijblom en Rick Wassenaar van de TU Eindhoven werd door de jury gewaardeerd door de onverwacht slanke en gebogen vorm die helemaal niet beton eigen is. Het gaat om een halfronde boog van beton waarbij veel aandacht was besteed aan het ontwerp van de mal.

Conclusie jury

Voorzitter Juliette Bekkering concludeert over het geheel: ‘De inzendingen laten ook een duidelijk tijdsbeeld zien: de studenten zijn begaan met duurzaamheid en klimaatverandering en spelen daarop in met hun voorstellen. Tevens waren er een aantal die het thema van sociaal isolement adresseren.’

Voor meer informatie en beeld van de ontwerpen van de winnaars en genomineerden, kijk op tektoniek.nl/concrete-design-competition.

Bron: Betonhuis

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren