Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Winnaars Betonprijs 2021

16 juni 2022

Tijdens het Beton Event op 14 juni in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zijn de winnaars van de 22e editie van de Betonprijs bekendgemaakt. De prestigieuze prijs wordt sinds 1979 elke twee jaar toegekend aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector. De Betonprijs werd deze editie in zes categorie├źn uitgereikt: Bestaande Bouw, Civiele Bouw, Duurzame Bouw, Grensverleggende Bouw, Utiliteitsbouw en Woningbouw.

Voor de Betonprijs 2021 werden door de jury 56 inzendingen beoordeeld, waarvan 15 projecten werden genomineerd. De winnaars ontvingen uit handen van jurylid Machteld Kors een unieke betonnen trofee.

Bestaande bouw: Transformatie gebouw Hoog Lindoduin | ABT
In de categorie Bestaande bouw heeft het project Transformatie gebouw Hoog Lindoduin Den Haag gewonnen. Bij dit project, ingediend door ABT, is een werkwijze toegepast waarbij de samenwerking tussen oud en nieuw beton tot een verbeterd gebouw heeft geleid. 

Civiele Bouw: Rotterdamsebaan | BAM Infra
BAM Infra is met haar project Rotterdamsebaan, de nieuwe weg gelegen tussen knooppunt Ypenburg en de Centrumring van Den Haag, de trotse winnaar van de Betonprijs in de categorie Civiele Bouw. Het project wordt door de jury met recht indrukwekkend genoemd. Het is de meest duurzame tunnel van Europa.

Duurzame bouw: Nieuwe Verbinding N69 | Boskalis
De winnaar van de categorie Duurzame bouw is de Nieuwe Verbinding N69, grenscorridor, gelegen in Provincie Noord-Brabant en ingediend door Boskalis Infra. De jury is zeer enthousiast over de integrale benadering die is gehanteerd en een brede uitwerking van duurzaamheidskansen die zijn toegepast. 

Grensverleggende bouw: Appartementengebouw The Line | Hi-Con Nederland BV
Appartementengebouw The Line is het winnende project in de categorie Grensverleggende bouw. Er is op een vooruitstrevende manier gebruik gemaakt van USHG in de gevel. Met een bijzondere tektoniek en verfijnde esthetiek als inspirerend resultaat. 

Utiliteitsbouw: Concertzaal Amare | Hi-Con Nederland BV
Hi-Con Nederland BV sleepte maar liefst in twee categorieën de Betonprijs in de wacht. Naast de Betonprijs voor Grensverleggende Bouw, viel Hi-Con ook in de prijzen in de categorie Utiliteitsbouw. In het project Concertzaal Amare springt de toepassing van het materiaal beton in het oog. Er is gebruik gemaakt van de vormvrijheid in beton, de hoge esthetische kwaliteit, de lage massa en de lange levensduur. Dat leverde de Betonprijs in de categorie Utiliteitsbouw op. 

Woningbouw: Westbeat | Royal HaskoningDHV
Tot slot neemt Royal HaskoningDHV de Betonprijs in de categorie Woningbouw mee naar huis. Het woongebouw Westbeat is niet alleen duurzaam en mooi. Het gebouw onderscheidt zich door een slimme overgangsconstructie met grote betonnen bogen dat zeer tot de verbeelding spreekt.

Eervolle vermelding
Tevens heeft de jury dit jaar twee eervolle vermeldingen gegeven, namelijk Eindhoven Noordwest (Heijmans) en Verduurzaming woningbouwskeletten met CO2-arm beton  (ABT en Voorbij Prefab). 

Jury Betonprijs 2021

  • Peter Gossink (Heijmans)
  • Marten Klein (Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam)
  • Machteld Kors (UNStudio)
  • Rudi Roijakkers (ABT)
  •  Peter Struik (Rijkswaterstaat)
  •  Reinald Top (Zwarts Jansma Architecten)
  •  Gert van der Wegen (SGS Intron B.V.)

Over het winnende project Westbeat verschijnt binnenkort een artikel in Cement.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren