Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Wereldprimeur: eerste geprinte woning uit één stuk

22 juli 2020

Een wereldprimeur: op Kamp C in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is 90 m2 meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer.

De eerste 3D-geprinte demowoning in België is een feit. Het huis bestaat uit twee verdiepingen, is 90 m2 groot en 8 m hoog.

Het huis werd geprint als onderdeel van het Europese project C3PO met steun van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De projectpartners willen met deze prestatie de bouwsector warm maken om 3D-betonprinten te implementeren in hun bouwtechnieken.

Dit eerste huis staat in Westerlo en is een testgebouw. Er wordt onderzocht of de stevigheid behouden blijft in de loop der tijd. Naast de vezels die in het beton zitten, werd slechts minimale krimpwapening gebruikt.

Door de printtechniek wordt bekisting van beton overbodig. Hierdoor wordt naar schatting 60% van het materiaal, tijd en geld uitgespaard. Zo zou een woning in de toekomst in twee dagen geprint kunnen worden. Als je alle printdagen optelt, is het huis op Kamp C geprint in nauwelijks drie weken.

Bron: Kamp C

Meer lezen

Op Betoniek worden regelmatig artikelen en nieuwsberichten gepubliceerd over 3D-betonprinten. Voor een overzicht van alle content over dit onderwerp, zie https://www.betoniek.nl/3d-printen.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren