Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Wat is wat bij parametrisch ontwerpen?

- 1 oktober 2018

Oktober en november 2018 staan voor Cement in het teken van parametrisch ontwerpen. Wat is dat eigenlijk, parametrisch ontwerpen? Welke andere begrippen spelen een rol? En welke software wordt er gebruikt?

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Jeroen Coenders 07 oktober 2018 13:30

Ik ben het met Diederik eens. Grasshopper en Dynamo zijn parametrische en associatieve softwarepakketten (in de volksmond tegenwoordig 'parametrische software' genoemd). Door middel van deze software kun je visueel programmeren. Ze zijn dus niet perse gericht op constructeurs of het doorrekenen van constructies, maar op iedereen die zelf 'in control' wil zijn van een zijn of haar automatisering. Dit betekent overigens dat constructeurs eenvoudig met deze bouwstenen aan de slag kunnen om a) zelf constructieve routines visueel te programmeren (a la Excel), b) zelf eigen berekeningen in spreadsheets te koppen, c) plug-ins te gebruiken om in parametrische software geïntegreerde EEM te krijgen (zoals Karamba3D voor Grasshopper) of d) plug-ins te gebruiken om EEM software te koppelen (ondertussen bestaan er vele plug-ins met koppelingen naar vele EEM pakketten). Om de Eurocode checks te doen heb je ook meerdere opties. Ook de geïntegreerde pakketten bevatten Eurocodes, maar zelf vind ik het eigenlijk beter als constructeurs in staat worden gesteld om hun eigen berekeningsmethodiek visueel te programmeren of te koppelen naar een spreadsheet. Neemt gelijk het black-box probleem weg wat veel EEM software heeft. Je noemt ook optimalisatie. Aardige is overigens dat waar ik 15 jaar geleden optimalisatie routines zelf moest programmeren, deze nu ook als plug-in beschikbaar zijn, zodat iedereen eigen optimalisatie routines kan maken op welk criterium dan ook, dus niet alleen vorm en gewicht, maar ook zaken als knik, wapening, spanningen, kosten, duurzaamheid of verzin het maar kan meenemen. En met de volgende generatie platformen die eraan zitten te komen is het ook geen probleem meer dat jouw laptop gaat roken, want we berekenen alles op de cloud (ondertussen al weer uit de oude doos, maar kijk maar eens op deze website: http://stampede-computing.com). Als iemand meer wilt weten over het bovenstaande, koppel me op LinkedIn en ik deel graag mijn kennis.

Diederik Veenendaal 06 oktober 2018 00:29

Niet met Emiel eens. Je kunt een model in GH opzetten volgens Eurocode net zozeer als je dat met een Excel sheet kan. En/of je kunt koppelen met EEM programma's die dat op hun beurt doen.

Emiel Peltenburg - MSc Engineering bv 19 september 2018 09:18

Jacques, Zou je ook RSTAB kunnen toevoegen? Ik ben overigens van mening dat je duidelijk moet melden dat Grasshopper en Dynamo voor constructeurs een groot nadeel hebben, omdat ze de modellen niet doorrekenen en controleren volgens bijv. de Eurocodes. Hierdoor kun je wel vorm en gewicht optimaliseren, maar hoe ziet het met de knik, wapening en spanningen?

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren