Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Warenhuis „TYROL“ schittert in een nieuwe glans

Traditierijk warenhuis in Innsbruck opent in maart 2010 zijn deuren 17 september 2009

In het jaar 1908 door Josef Bauer en Viktor Schwarz opgericht, was het ?Warenhuis Bauer en Schwarz? het eerste warenhuis en gelijktijdig het eerste gebouw in gewapend beton als constructiewijze in Innsbruck, dat met een centrale verwarming en meerdere liften uitgerust was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield, in 1954 weer opgebouwd en in 1966 omgedoopt tot warenhuis ?TYROL?, verwierf de firma SIGNA Holding GmbH in 2004 het gebouw. Sindsdien in planning, begon eind november 2008 de revitalisering en herinrichting. De eerstesteenlegging vond plaats op 27, waarbij vertegenwoordigers van stad en deelstaat, de investeerder en de architect zich met hun handafdrukken in beton vereeuwigden. Deze betonelementen werden in het warenhuis ingebouwd en zijn een symbool voor de verbondenheid en vastberadenheid van de betrokkenen.

In december 2008 werd aan Hering door de firma ICM Baumanagement GmbH uit Innsbruck de opdracht gegeven, zich over de vervaardiging, levering en montage van de architectonisch veeleisende, uit witte betonelementen bestaande gevel volgens het ontwerp van David Chipperfield Architects te ontfermen. Gerealiseerd worden ca. 470 geprefabriceerde elementen, in hoofdzaak dragende en niet-dragende steunpilaren en dwarsbalken met een binnenwelvingdiepte van maximaal 80cm. De randen worden in principe met scherpe kanten met afrondingen van maximaal 2 mm gevormd. De verschijningsvormen van de geprefabriceerde elementen krijgen een gestraald oppervlak, de binnenwelvingen zijn geslepen. De betonreceptuur werd door de opdrachtgever vooropgesteld en omvat marmergesteente met een maximale korrel van 35 mm. Volgens de opvattingen van de architect dienen zowel in de gestraalde als in de geslepen oppervlakken deze korrelgrootten in gelijke mate herkenbaar te zijn. Om dit te realiseren, worden de geprefabriceerde elementen met overmaat gebetonneerd en daarna in de vooropgestelde mate afgeslepen. De grote uitdaging, die de betrokkenen bij het project met succes aangaan, bestaat erin, eigentijdse architectuur en monumentenzorg met elkaar in overeenstemming te brengen. Het ontwerp van David Chipperfield Architects verbindt uiteindelijk de vereiste parameters en draagt zodoende bij tot de consensus, die de uitvoering van het project mogelijk maakt. Als algemene ontwikkelaar kon de gerenommeerde architect Dieter Mathoi uit Innsbruck aangetrokken worden.

De investeringen bedragen in totaal ca. 155 miljoen Euro. Op zowat 33.000 m² zullen meer dan 50 binnenlandse en internationale firma?s en ook maar liefst acht gastronomische bedrijven zich voorstellen. Merendeels is het gebouw reeds verhuurd en zal het zijn bezoekers een modern binnenstedelijk handelscentrum bieden, dat van inkopen doen een winkelbelevenis zal laten worden. De heropening is in maart 2010 gepland.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren