Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Wanhoop niet

Volgens Johan Galjaard moeten we ons door de crisis niet laten verleiden onder de kostprijs aan te bieden, maar moeten we de nieuwe werkelijkheid accepteren. "We moeten vooral het beschikbare geld bewuster, efficiënter en effectiever inzetten", schrijft hij in zijn tweewekelijkse column.

Wanhoop niet

Ook afgelopen week was er weer veel slecht nieuws. Zo gaan er inmiddels dagelijks drie bouwbedrijven failliet en dook VolkerWessels voor het eerst in maar liefst dertig jaar flink in de rode cijfers. En ook in mijn branche hebben adviesbureaus het erg moeilijk. Over de vraag wat er moet gebeuren om een einde aan deze buitengewoon zware periode te maken, lopen de meningen inmiddels flink uiteen. Het CPB vindt de bezuinigingsdrift van de regering onverstandig, maar De Nederlandsche Bank wil juist dat het Kabinet ermee doorgaat, ondanks de teruglopende economie en de stijgende werkloosheid. Zoals Ferry Heijbrock in zijn commentaar terecht schreef, je zou er haast moedeloos van worden.

Of we het nu leuk vinden of niet, feit is dat Nederland jarenlang op te grote voet heeft geleefd. De groeicijfers van gisteren zullen dan ook niet die van morgen zijn. De vraag of ze ooit weer komen, is eigenlijk niet zo interessant. Veel belangrijker is wat wij als individuen en als bedrijven kunnen doen. Acceptatie van de nieuwe werkelijkheid is essentieel. We moeten niet willen bouwen voor een vraag die er niet is, zelfs niet als daar geld voor zou zijn. Maar kapot bezuinigen is ook uit den boze. We moeten vooral het beschikbare geld bewuster, efficiënter en effectiever inzetten. Weloverwogen investeren en echt waarde toevoegen. Op dit moment zien we dat veel opdrachtnemers ? adviseurs én bouwers ? hun werkzaamheden diep onder de kostprijs aanbieden. Ik zou zeggen: doe het niet. En opdrachtgever, accepteer dat ook niet. Het leidt uiteindelijk tot slecht werk, en kost dus meer. Laten we de teruglopende kwantiteit van het werk vooral compenseren met een hogere kwaliteit. Ik ben er van overtuigd dat de bouw daardoor uiteindelijk beter en sterker uit deze crisis zal herrijzen.

Laat de moed niet zakken, er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren