Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Wandliggers op de wip

Schijfwerking in vloeren is bepalend voor stabiliteit in constructief ontwerp multifunctionele accommodatie in Best Friso Janssen - 20 juli 2021

Een nieuw gebouw in de wijk Dijkstraten in Best combineert op uitzonderlijke wijze een onderwijsfunctie met een woonfunctie. De versprongen stramienen in de bovenbouw en de vraag naar grote kolomvrije ruimtes in de onderbouw vroegen om een uitgekiende benadering van het evenwicht.

Projectgegevens

Project: MFA Dijkstraten Best
Opdrachtgever: Gemeente Best
Architect: Eugelink Architectuur oa
Constructieadvies: Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
Aannemer: Giesbers ontwikkelen en bouwen
Leverancier en engineering breedplaatvloeren: Atlas Albro

Op de begane grond van de multifunctionele accommodatie (MFA) bevindt zich de schoolfunctie, een multifunctioneel kindcentrum dat bestaat uit klaslokalen, kinderdagverblijven en sportzalen. Centraal hierboven bevindt zich een appartementenblok met 22 appartementen. Het gebouw wordt gekenmerkt door een esthetisch speels en modern uiterlijk dat ontstaat door horizontale belijning en in de gevel verspringende balkons (foto 1 en 3).

De stramienen van de bovenbouw zijn niet boven de stramienen van de onderbouw geplaatst. De bovenbouw is in twee richtingen een half stramien van 7,5 m verschoven. De gevel van de bovenbouw ligt dus 3,75 m terug ten opzichte van de gevel van de begane grond.

Opbouw

Op iedere verdieping vormen zeven appartementen en een bergingenblok tezamen een carré (fig. 4). Op de bovenste verdieping bevindt zich in plaats van een berging een extra appartement. Aan de buitenzijde van het carré bevinden zicht de balkons, aan de binnenzijde ligt een open atrium met een galerij (bouwlaag 2 en 3, fig. 5). Op bouwlaag 1 bevindt zich binnen de galerij een plat dak. Dit dak is voorzien van daklichten ten behoeve van daglicht in de ondergelegen aula van de school.

De onderwijsfunctie op de begane grond moest bij voorkeur kolomvrij worden uitgevoerd (donkergroen in fig. 6). Vanwege de eisen aan daglicht en spuimogelijkheden zijn deze klaslokalen aan de gevel voorzien.

De wandliggers kunnen uitsluitend in het zwaartepunt van de wand worden ondersteund en zijn zonder tweede steunpunt niet stabiel

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Sebastiaan van Rossum 31 augustus 2021 16:06

Onder de kop 'Stabiliteit van het evenwicht' wordt gerekend met EQU factoren om de totale kracht uit te rekenen waarop de trekwapening in de vloerschijf van de tweede bouwlaag moet worden ontworpen. In artikel 6.4.1 van de NEN-EN 1990 staat dat de EQU bedoeld is voor situaties waarbij de sterkte van bouwmaterialen in het algemeen niet bepalend zijn; waar de STR bedoeld is voor die situaties waar de sterkte van bouwmaterialen bepalend is. In deze situatie wordt de kracht in de trekwapening bepaald en is daarmee de sterkte van dit bouwmateriaal bepalend. Daarmee vraag ik me af of het gebruik van de EQU grenstoestand hier wel geheel in lijn met de norm is.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren