Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Vrij te kiezen instortmotieven in prefab beton

20 mei 2009

Behalve een onvergelijkbare vormvrijheid in prefab betonproducten, heeft de klant bij Vebo ook de mogelijkheid tot een onbeperkte vormvrijheid in het beton zélf. Door middel van speciale bekistingstechnieken die gebaseerd zijn op het in de mal aanbrengen van rubbermatten, kan letterlijk elk gewenst motief verdiept in of juist óp het betonoppervlak worden aangebracht.

De klant kan kiezen uit honderden standaardmotieven en -structuren: boomschors, hout, steenmotieven, strak repeterende fantasievormen, men kan het zo gek niet bedenken of Vebo?s co-maker op dit gebied (we betrekken deze matten extern) heeft het. Specialiteit is dat ook ?custom made? ontwerpen mogelijk zijn. Daartoe levert de klant een tekening aan, bijvoorbeeld in autoCAD. Deze wordt doorgemaild naar onze co-maker die het patroon in de computer zet. CNC-freesapparatuur zet het ontwerp vervolgens haarfijn om in een MDF-basisvorm waarvan de rubbermat wordt gegoten. Hierbij is het ook mogelijk om volgens (gevel)stramien te werken. Een architect die gebruik heeft gemaakt van deze bijzondere mogelijkheden, is het Delftse bureau Hoenders Dekkers Zinsmeister architekten. In de vormgeving van het nieuwbouwplan De Lanen Parkweide in Leidschenveen heeft HDZ Architekten zijn fantasie in prefabbeton bijna letterlijk de vrije loop gelaten. Zoals de foto?s laten zien, leent de bloemvorm zich bij uitstek om te worden gegoten in zelfverdichtend beton. Het bloemmotief is 10 mm verdiept in de gevelbanden aangebracht, waarbij het ook ter plekke van de binnen- en buitenhoeken mooi aansluitend doorloopt.

 

HDZ Architekten: ?De Lanen is een van de vier nieuwe Leidschenveense tuindorpen. Deelplan 4a ligt tegen de spoorlijn Den Haag - Zoetermeer, ter hoogte van het nieuwe NS-station Leidschenveen. De drielaagse eengezinswoningen zijn verdeeld over 12 korte rijen. Door de afwisseling van schuine daken met geknikte daklijnen en statige gemetselde gevels ontstaat een gevarieerd straatbeeld. Het statige karakter wordt aangevuld met een frivool bloemmotief in de betonnen gevelbanden.? ?Vebo heeft onze wensen ten aanzien van de betongevelbanden voor het project De Lanen op een enthousiaste en kostenefficiënte wijze weten te vertalen naar mooie en bruikbare eindproducten. Vebo heeft met hun werk voor De Lanen Parkweide een mooi visitekaartje bij ons achtergelaten. Daarbij hebben we Vebo ervaren als een luisterende partner die terdege meedenkt over oplossingen en, getuige de werkbaarheid van die oplossingen, daar ook de nodige kennis voor in huis heeft.?

 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren