Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Vraagstukken in de infrastructuur: een blik vanuit de jonge constructeur

Blog Shaneeza Ilahibaks - 27 november 2023

Als je in Amsterdam woont, zie je overal bouwactiviteiten om je heen. Of het nu gaat om de bouw van nieuwe gebouwen, de creatie van kunstwerken, de aanleg van nieuwe wegen, of simpelweg een reorganisatie en renovatie van de infrastructuur. Voor een jonge ingenieur is dit heel fascinerend.

Vooral wanneer je, zoals ik, dagelijks uitkijkt op drie indrukwekkende bouwplaatsen met opkomende highrisecomplexen. Dat beeld doet het enthousiasme voor het constructeursvak opleven. Ook roept het vragen op in het analytische brein van de jonge constructeur. Want, zoals geleerd, is het van groot belang om altijd kritisch te blijven nadenken en voortdurend vragen te blijven stellen.

Een van de prangende vragen die naar voren komt, is bijvoorbeeld: Hoeveel aandacht is besteed aan praktische zaken in het ontwerp, die tijdens de gebruiksfase van belang zullen zijn? Denk hierbij aan het gebruik van garages in dergelijke highrisegebouwen. En zijn er (bouw)voorzieningen getroffen in het ontwerp om gemakkelijk zo’n garage in en uit te rijden? Of ligt de nadruk voornamelijk op de functionaliteit van het gebouw, waarbij er parkeergelegenheid gewenst is?

Als jonge constructeur kom ik steeds vaker kunstwerken of gebouwen tegen waarbij ik me afvraag, is dit alleen neergezet voor de functionele vraag die er lag in de omgeving? En waarom zijn er geen extra voorzieningen getroffen om het comfort van de gebruikers te vergroten? Het voordeel om niet alleen naar het voorliggend functionele vraagstuk te kijken, maar ook naar de praktische gebruikerszijde, is dat de eventuele toekomstige aanpassingen beperkt blijven. In het kader van duurzaam bouwen is dit essentieel.

In Nederland zijn er talloze prachtige gebouwen en kunstwerken waarbij reeds rekening is gehouden met het (toekomstig) comfort in de gebruiksfase. Laten we lering trekken uit de inzichten van deze eerdere ontwerpen, om deze zo efficiënt mogelijk te implementeren en te integreren in nieuwe ontwerpen. Het mooie van lering trekken uit eerdere ervaringen, is dat we op een eenvoudige manier duurzamer en milieuvriendelijker kunnen bouwen. Samen werken we aan efficiënte ontwerpen om zo te streven naar een duurzame en milieuvriendelijke toekomst!

Reacties

Angela de Bye - The Bee's Tandverzorging 27 november 2023 19:14

Mooi artikel Shaneeza. En zeker goed om over deze vraagstukken na te denken.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren