Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Vorm volgt krachtenspel

HiLo onderzoeks- en innovatieunit, Zürich, Zwitserland Kirsten Hannema - 28 mei 2024

Bovenop het platte dak van het federale onderzoeksinstituut Empa in Zürich staat een paviljoen met een opvallend, dubbelgekromd betonnen schaaldak en gewelfde betonnen vloeren met ingewikkelde patronen die het krachtenspel door het materiaal volgen. Dit is HiLo, een onderzoeksunit waar in samenwerking met ETH Zurich innovaties op het gebied van constructie- en materiaaltechnieken worden getest. Het is er een in een reeks gebouwde onderzoeksunits, waarmee Empa de brug wil slaan tussen onderzoek naar duurzame technologieën en de markt.

Projectgegevens

Project: NEST HiLo, Zürich, Zwitserland
Uitvoering: 2016-2021
Ontwerpteam: Block Research Group, ETH Zurich; Architecture and Buildings Systems Group, ETH Zurich; Digital Building Technologies, ETH Zurich;
Architectuur en planning: ROK
Opdrachtgever: Empa
Beton: Holcim Schweiz

Diederik Veenendaal was nauw betrokken bij het schaaldak van NEST HiLo, ook in relatie tot zijn promotieonderzoek aan de ETH Zurich. Hij schreef er eerder een artikel over voor Tektoniek: Optimalisatie van textielgevormde constructies. Francesco Ranaudo promoveerde op de vaulted floor, het gewelfde vloersysteem.

Kracht door geometrie

HiLo staat voor High performance, Low waste; de projecten in dit demonstratiegebouw richten zich op het reduceren van materiaalgebruik door slimmere, slanke constructies te ontwerpen. Doel van dit project was om tot 70% aan materiaal te besparen. In het geval van beton betekent dit dat wordt gewerkt met op druk belaste constructies, waardoor (bijna) geen wapening nodig is en alleen daar waar nodig materiaal wordt ingezet, vanuit het adagium ‘kracht door geometrie’. Dit principe bouwt voort op de gotische bouwstijl met zijn boogconstructies en het werk van de Spaanse architect Gaudi, die ‘omgekeerde’ schaalmodellen maakte van hangende touwconstructies. Hier werken de onderzoekers met evolutionary structural optimization (ESO) en Thrust Network Analysis (TNA), een ontwerpmethode waarbij met behulp van computermodellen wordt bepaald waar materiaal nodig is om krachten op te vangen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren