Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Verschuiving - Hoofdredactioneel Cement 2021/7

Dick Hordijk - 16 november 2021

Ik herinner me nog heel goed dat zo ongeveer aan het einde van de vorige eeuw de aandacht begon te verschuiven van nieuwbouw naar bestaande bouw. Inmiddels hebben we al sinds een decennium regelgeving, gericht op bestaande bouw en waarderen we bestaande constructies steeds meer.

De tijd van alleen maar plat gooien van wat niet meer past bij onze functionele eisen en direct nieuwbouw realiseren, lijkt toch echt wel voorbij. Met steeds grotere regelmaat zie je dat bestaande constructies worden behouden door renovatie, hergebruik of herbestemming. Zo ook in mijn woonplaats Oud-Beijerland, waar in mijn wijk nu twee al langer leegstaande kantoorgebouwen worden omgebouwd tot appartementencomplexen. Gezien onze duurzaamheidsdoelstellingen en de huidige woningnood duidelijk een gevalletje van twee vliegen in één klap.

In deze editie van Cement treffen jullie ook enkele artikelen aan waarbij een bestaand gebouw of de bestaande gebouwde omgeving een rol speelt. Bij het WTC in Amsterdam is Tower Ten een uitbreiding en renovatie van een bestaande toren en de bijna 90-jarige Afsluitdijk wordt op dit moment versterkt. Verder wordt tussen het bestaande metro- en treinstation in Amsterdam de zogeheten Cuyperstrap gerealiseerd, met speciale aandacht voor de invloed op de bestaande funderingen. En dan herinneren jullie je ongetwijfeld nog de bijzondere aandacht voor de dwarskrachtcapaciteit van ons bestaande bruggenareaal, in het themanummer in 2012 (2012/4). Onderzoek naar de werkelijke sterkte van onze bestaande bruggen gaat door en resultaten van een promotieonderzoek aan de TU Delft hebben de kennis op dat vlak weer verder uitgebreid.

Ik schrijf dit voorwoord als de klimaatconferentie van Glasgow 2021 gaande is. Heel goed die aandacht voor ons milieu en nog beter als de woorden worden omgezet in daden. Er moet duidelijk weer een verschuiving optreden en nu naar duurzaam bouwen. En misschien moeten we ook wel toe naar regelgeving op dit gebied, zoals ik anderen eerder ook wel heb horen opperen.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren