Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Verhalen vertellen

Ik lees de blog van Theo Salet van twee weken geleden. Hij leest buiten een krantje. Bij ons in Eck en Wiel is het inmiddels een graad of 8, het regent en er staat een kille wind. Buiten een krantje lezen is hier dus niet echt verstandig. Voordat je bij pagina 2 bent is je krant een blubberig papje geworden. Maar ik ben het verder wel met Theo eens (hij zit ook in mijn bestuur, maar dat heeft hier natuurlijk niks mee te maken). Iets meer zelfovertuiging, veel minder verzuiling, iets meer leiderschap en iets minder Calvinisme; dat hebben we als betonbouwsector nodig.

Wij moeten onszelf belangrijker maken; het is te winnen in de wereld om ons heen. Een voorbeeld.

Nederland wil minder CO2 uitstoten en wat doen we? We laten half Nederland in bakken vol chemicaliën rondrijden aangedreven door kolengestookte stroom. De automotive heeft het wel begrepen: je moet een goed verhaal hebben. Een verhaal dat zelfs de politiek snapt. En niet te veel verschillende verhalen; een of twee is genoeg. Dus een beetje sturing (ik geloof zelf wel in een milde vorm van dictatuur) is echt nodig.

En het kan! Er zijn enorme maatschappelijke problemen die onze bouwsector gaat oplossen, enorme kansen die wij kunnen inkoppen. Ik noem er een paar.

Het is bekend dat een groot deel van onze infra in de komende tien jaar het einde van de technische levensduur bereikt. Het gaat daarbij om tientallen miljarden euro's, enorme logistieke uitdagingen, verkeerscongestie, ontwrichting, noem maar op. Hoe gaan we dat doen? Hoe helpen we de maatschappij?

Nederland binnen 10 jaar energieonafhankelijk van het buitenland? Halveren van de CO2 uitstoot? Een vastgoedvoorraad van 2 biljoen euro die langzaam ouder wordt? Een stijgende zeespiegel? Aardbevingen? De betonbouw lost het op! En ook nog samen met de installatiewereld. Maar daar hebben we wel iets voor nodig natuurlijk; ons plan is....... Ach hoe mooi kan het zijn?.!?

Iedereen wil graag belangrijk gevonden worden. We willen communiceren naar de politiek. Ik heb ooit geleerd dat je pas moet gaan zenden als je wat te vertellen hebt. Laten we dus eerst samen die verhalen maken.

Inmiddels gaat buiten de wind liggen, de zon breekt door. Ik denk dat ik toch?

Frens Pries

Directeur van de Betonvereniging

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren