Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Verduurzaming tunnelgietbouw

Beperkte aanpassing, grote impact Marco Schuurman, Arnold Robbemont - 20 december 2023

Met tunnelgietbouw kunnen snel en tegen lage kosten woningen worden gerealiseerd. Het is dan ook een veel toegepaste bouwmethodiek. Er valt potentieel veel terrein te winnen ten aanzien van milieu-impact door de betonsector.

In de tweede helft van de vorige eeuw ontstond een enorme vraag naar woningen in Nederland, als gevolg van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Deze vraag diende richting de jaren 70 als aanjager voor de ontwikkeling van bouwmethodieken waarmee snel en goedkoop woningen konden worden gerealiseerd: de prefab cascobouw en de tunnelgietbouw [1]. Het is nog steeds een veel toegepaste bouwmethode om snel en tegen lage kosten een hoge productie van woningen en woongebouwen te realiseren (foto 1).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Boudewijn Piscaer - Pantheon Performance Foundation/MOBACO-A 03 januari 2024 12:12

Geredeneerd wordt vanuit ervaring met betonmortel, echter de prefab weet dat kalksteenmeel, een erkend bindmiddel in CEM II (A en B, L en LL volgens EN 197), een versnellende werking heeft. Ook worden er in het buitenland chloorvrije chemische versnellers toegepast. Maar willen we wel verder met niet uitneembare betonmortel waarmee op de bouw gesjoemeld wordt of gaan we vroege stadium circulariteit toepassen door prefab elementen te gebruiken die we weer kunnen gebruiken en waarvan we de eigenschappen beter kennen?

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren