Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Verantwoordelijkheid

Het nieuwe jaar is al weer enkele weken oud. Wat voor jaar gaat het worden? Waar praten intimi over?

- Aardbevingsbestendig bouwen in Noord-Oost Nederland;

  • De tweede generatie Eurocodes en de inbreng die wij als BV Nederland willen of moeten leveren;
  • Het oplossen van onduidelijkheden en omissies in NEN 8700/NEN 8701 en in de nationale bijlagen bij NEN-EN 1990 en de NEN-EN 1991-serie;
  • Robuustheid als bedoeld in de Eurocodes;
  • De brandwerendheid van kanaalplaatvloeren.

Allemaal onderwerpen waar constructeurs in 2015 niet aan voorbij kunnen gaan. En dan heb ik het nog niet over de stelselwijziging bouwregelgeving waarover de politieke en maatschappelijks discussie in 2015 in alle hevigheid zal losbarsten. En zegt een term als Bbas (Besluit bouwen, aanleggen en slopen) u iets?

Heeft u iets meegekregen over de discussie omtrent KOMO-kwaliteitsverklaringen en de consequenties van de Verordening bouwproducten (CE-markering)? Mag u nog wel KOMO-kwaliteitsverklaringen hanteren en voorschrijven?

U zult wellicht denken: het zal mijn tijd wel duren en dat is de ver-van-mijn-bed-show. Dan moet u vervolgens niet klagen als het bovenstaande over u is uitgestort en uw wereld andermaal drastisch blijkt te zijn veranderd. Als u inspraak wilt, dan kan dat. Dan moet u zich actief opstellen. Dan moeten we avonddiscussiebijeenkomsten organiseren en met elkaar in gesprek.

Als u dat niet wilt, dan moet u niet verbaasd opkijken dat u nu wel elke dag constructieberekeningen maakt, maar niet beseft dat u straks buitenspel staat omdat non-conformiteit fors wordt afgestraft. In de cursussen die ik regelmatig voor constructeurs verzorg wordt al jarenlang en telkenmale opnieuw vastgesteld dat we wel rekenen, maar de regelgeving niet kennen. Het maakt niet uit aan welke kant van de tafel u dan zit. Dat is de harde realiteit, maar voor de consument wel schrijnend.

De bouw is een merkwaardige bedrijfstak die geen garanties geeft en ook niet in staat voor de geleverde kwaliteit met als minimum de publiekrechtelijke voorschriften. Het wordt hoog tijd dat wij ons gaan gedragen zoals elke andere bedrijfstak. U vertrouwt er toch ook op dat uw auto voldoet aan alle basisvereisten en dat u er niet op de snelweg achter komt dat de remmen het niet doen? Dat is in de bouw wel het gevolg als u volstaat met het maken van een sommetje omdat u graag de laagste aanbieder bent en meent de opdrachtgever niet te hoeven behoeden voor constructieve missers tijdens de uitvoering. Maar dat kan niet serieus zijn.

dr.ir. Nico Scholten

Topexpert en adviseur bij Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw

Lees ook eerdere blogs van Nico Scholten.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren