Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Van ontwerp naar uitvoerbaar plan

De jonge constructeur Robin Oonk - 9 juli 2021

In deze rubriek maken we kennis met Robin Oonk. Hij deelt zijn ervaring als trainee bij J.P. van Eesteren en licht zijn rol bij zijn eerste project toe, de woontoren HAUT in Amsterdam.

Over ir. Robin Oonk

Leeftijd: 28 jaar
Opleiding: TU Delft, Structural Engineering
Afstudeerproject: Walking-induced vibration control in multifamily timber buildings
Werkgever: TBI-onderneming J.P. van Eesteren
Functie: trainee
Werkzaam sinds: mei 2020
Baan gekregen door: contact met Building Heroes
Belangrijk in ontwikkeling: collega’s bij J.P. van Eesteren; Oscar Vijzelaar en Annemieke Miltenburg
Eerste project: HAUT Amsterdam
Rol bij eerste project: werkvoorbereider

Mijn mening

Wat zeg je als je op feestjes wordt gevraagd wat voor werk je doet?

Als trainee doorloop ik bij J.P. van Eesteren in twee jaar tijd verschillende rollen in een bouwproces. Momenteel ben ik werkvoorbereider, wat zich denk ik het best laat omschrijven als het vertalen van een ontwerp naar een uitvoerbaar plan waarmee men op de bouwplaats aan de slag kan. Dat betekent dat ik een tijdje in functies kruip die horen bij de beginfase, zoals het bepalen van een realistische aanneemsom, het uitdenken van slimme bouwmethodieken en het maken van planningen. Tijdens het traineeship ga ik ook aan slag in de uitvoeringsfase, zoals het inkoopproces, de uitvoering en dus de werkvoorbereiding. Ik bouw hierdoor in korte tijd een netwerk op binnen J.P. van Eesteren en ik leer de verschillende werkzaamheden, van ontwikkeling tot oplevering, in korte tijd kennen.

Elke constructeur zou een dagje moeten meelopen met een uitvoerder om de gevolgen van bepaalde keuzes in te zien

Hoe kunnen we als constructeurs leren van andere disciplines in de bouw?

In een model kun je een gebouw tot in de kleinste details ontwerpen, maar in de praktijk blijkt het realiseren ervan een stuk weerbarstiger. Wanneer een constructief element wordt geoptimaliseerd, heeft dit direct tot gevolg dat de flexibiliteit in het realisatieproces wordt verminderd. Het is bijvoorbeeld lastig om ankers te boren in een slanke kolom met relatief veel wapening. Het zou in de uitvoering helpen als er in het ontwerpproces wordt nagedacht over de bevestiging van verschillende bouwkundige elementen. Eigenlijk zou elke constructeur een dagje moeten meelopen met een uitvoerder om de gevolgen van bepaalde keuzes in te zien.

Hoe heb je de overgang tussen studie en werk ervaren?

M’n hele studie heb ik gedacht dat ik constructeur wilde worden en hier heb ik me ook sterk op gefocust bij het kiezen van stageplekken. Maar naar mate het einde naderde, begon ik in te zien dat ik de praktijk te veel mis binnen dat vakgebied. Daarom koos ik ervoor om te starten bij een aannemer en me meer bezig te houden met hoe je een ontwerp daadwerkelijk realiseert. Op de TU Delft draait het vooral om theorie, het opdoen van praktijkervaring was dan ook een belangrijk persoonlijk ontwikkelpunt. Vandaar dat ik al vroeg in het traineetraject als werkvoorbereider de bouwplaats op mocht, om te ervaren hoe het er daar aan toe gaat. De dynamische omgeving in een bouwkeet blijkt me erg te liggen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Foto: Jannes Linders
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren