Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Vambersky neemt afscheid

15 april 2010

Maar liefst 22 jaar was hij hoogleraar. Tot woensdag 14 april. Op die dag nam prof.dipl.-ing Jan Vambersky afscheid van de leerstoel Constructies van Gebouwen van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.

In zijn rede, met als titel 'Het staat als een huis', stelde Vambersky onder meer de constructieve veiligheid aan de kaak. Die kan volgens hem een stuk beter. Al in 1997 schreef hij hierover een serie in Cement, samen met Reint Sagel: 'De tikkende tijdbom onder de bouw'. Beter is het sindsdien niet geworden, een aantal positieve initiatieven ten spijt, zoals het platform Constructieve veiligheid en het Constructeursplatform. Dat blijkt ook wel uit de grote hoeveelheid schades in het afgelopen decennium.

Brief aan VROM 

Oorzaken moeten volgens Vambersky gezocht worden in versnippering in de bouw, de sterkte prijsconcurrentie en het gebrek aan controle en toezicht. De overheid neemt volgens hem niet voldoende verantwoordelijkheid. Samen met vijf andere partijen drong Vambersky in een brief aan de minister van VROM aan op maatregelen. Het antwoord, dat een jaar op zich liet wachten, was verre van bevredigend: de markt moet de constructieve veiligheid zelf regelen. Maar ook het onderwijs heeft zijn verantwoordelijkheid. Onderbouwd met cijfers stelde Vambersky dat de onderwijsaandacht voor ingenieurs die zijn gespecialiseerd in gebouwen, ver onder de maat is. Zeker als je het afzet tegen het belang van de sector.

Grootste drive

Na afloop van zijn rede werd Vambersky in het zonnetje gezet door Rector Magnificus prof.ir. Karel Luyben, Decaan prof.ir. Louis de Quelerij, zijn collega prof.dr.ir. Joost Walraven en oud-student ir. Marjan Pols. Zij prezen zijn grootste drive: het opleiden van goede studenten. Zijn enthousiasme, talent als redenaar en gevoel voor humor bleven niet onopgemerkt, net als zijn overtuigende optredens als deskundige op televisie.

Vanaf 1 mei wil Vambersky meer tijd gaan besteden aan zijn grootste hobby’s: fietsen en het bestuderen van paddenstoelen. Het vak helemaal de rug toekeren doet hij niet. Hij blijft beschikbaar voor arbitrages en adviezen.

CV

15 mei 1945: Jan Nepomucky Jaroslav Antonin wordt geboren in Lety, Tjechoslowakije.

1963: Diploma HTS Civiele Techniet te Praag.

1963-1964: Hoofduitvoerder bij aannemersbedrijf Armaton in Praag.

1969: Diploma Technische Universiteit Civiele Techniek in Praag.

1970-1972: Constructeur bij Procon in Rotterdam.

1972-2007: Constructeur en raadgevend ingenieur bij Corsmit.

Vanaf 1976: Adjunct-directeur bij Corsmit.

Vanaf 1979: Directeur bij Corsmit in Den Haag en Rijswijk.

Vanaf 1988: Hoogleraar Constructies van Gebouwen aan de TU Delft, faculteit Civiele Techniek.

Vanaf 2007: Directeur bij Corsmit in Rijswijk, Amsterdam en Nijmegen.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren