Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Validatie temperatuurmetingen onderwaterbeton

De jonge constructeur Casper van der Krift - 17 januari 2023

In deze rubriek maken we kennis met Casper van der Krift. Hij deelt zijn ervaring als jonge constructeur bij ABT, onder meer bij de analyse van temperatuurmetingen in een onderzoek naar het gedrag van jong onderwaterbeton.

Over ir. Casper van der Krift

leeftijd: 31 jaar
opleiding: Bachelor Civiele Techniek (Avans Hogeschool), Master Structural Design (TU Eindhoven)
afstudeerproject: numerieke modellering staalvezelversterkt geprint beton
werkgever: ABT
functie: Specialist Civiele Techniek / FEA
werkzaam sinds: november 2018
baan gekregen door: kennismakingsgesprek via tussenpersoon
belangrijk in ontwikkeling: Lex van der Meer en Joop Bovend’Eerdt, omdat ze altijd eindeloos de tijd nemen voor mijn hulpvragen, zowel werkgerelateerd als privé
eerste project: innovatietraject voor betere verankeringsvorm voor staalvezels in beton
rol bij eerste project: het simuleren van pull-outgedrag van verschillende vezelvormen in numerieke modellen

Mijn mening

Hoe zal het vak constructeur zich in de toekomst ontwikkelen?

Het zijn roerige tijden waarin behoeftes en prioriteiten snel veranderen. We willen meer woonruimte creëren op minder oppervlak en dat zonder uitstoot van stikstof en CO2. Aan ons ingenieurs de schone taak om dit te realiseren. Hiervoor moet kennis van nieuwe materialen en technieken net zo snel meeveranderen als de behoeftes die hieraan ten grondslag liggen.

Als antwoord hierop is het constructeursvak in de afgelopen jaren sterk gedigitaliseerd. En ik denk dat dit nog maar het begin is. Simulatiesoftware wordt steeds geavanceerder: 3D-eindige-elementenberekeningen worden sneller en alsmaar eenvoudiger kunnen natuurkundige verschijnselen, zoals temperatuur en luchtstromen, eraan worden gekoppeld. Ook het linken met parametrische ontwerptools en kunstmatige intelligentie wordt steeds toegankelijker.

Met andere woorden: het klassieke rekenwerk wordt in toenemende mate uit handen genomen. Hierdoor zal de taak van de constructeur verschuiven van zelf rekenen naar het opzetten van de digitale randvoorwaarden en het verwerken en interpreteren van resultaten. Hiervoor is meer kennis vereist van programmeren, parametriseren, simulatiesoftware en dataverwerking.

In deze overgang is het valideren van geautomatiseerde ontwerpprocessen essentieel. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor seniorconstructeurs met >15 jaar ervaring. Een mooi voorbeeld waarin de nieuwe en oude generatie elkaar kunnen versterken.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Leon Hendriks - LKAB Minerals 20 januari 2023 22:27

Een mooie manier om de temperatuursontwikkeling en de gevolgen ervan te beïnvloeden is het spelen met de volumieke massa van beton. Door toepassing van bijvoorbeeld #MagnaDense wordt de benodigde massa onder water bereikt met minder dan de helft van het betonvolume en dus ook evenveel minder cement en vrijkomende warmte

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren