Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Tweede leven voor gebruikt hout uit prefab-betonindustrie

30 maart 2021

De prefab-betonproducenten, verenigd in BPN (Betonproducenten Nederland), hebben een circulaire oplossing gevonden voor hun gebruikte houten bekistingsmallen. Deze kunnen voortaan worden aangeboden bij Unilin, die het hout in z'n Belgische fabriek verwerkt tot nieuwe spaanplaten. BPN, lid van Betonhuis, en Unilin hebben hierover een overeenkomst gesloten. Betonproducenten kunnen de houten bekistingen bij diverse hubs van Unilin in Nederland aanleveren, zodat ook het transport naar Belgiƫ efficiƫnt en milieuvriendelijk plaatsvindt.

Projectleider Paul de Vries: “Houten mallen worden veelal op maat gemaakt voor specifieke betonelementen. Tot op heden werden de gebruikte houten mallen meestal op het tasveld opgespaard in de hoop dat ze ooit nog een keer van pas zouden komen als om dezelfde elementen zou worden gevraagd. Na verloop van tijd werden ze echter afgevoerd naar milieustraten en afvalverwerkers. Je wist vervolgens niet wat er met dit hout gebeurde. Veelal was de vuilverbrandingsoven de eindbestemming - al dan niet inclusief energieopwekking - maar dat past niet meer in de maatschappelijke beweging naar meer duurzaamheid en circulariteit. Vandaar onze zoektocht naar een hoogwaardigere oplossing. Unilin zorgt nu voor een nieuw leven van dit hout.”

Circulaire economie
“Unilin is al decennialang een pionier in circulaire economie,” benadrukt Kristof Van Hoye, category manager circular economy and waste bij Unilin Panels. “Vandaag de dag recyclen wij in onze moderne fabriek in Wielsbeke ongeveer een miljoen ton hout per jaar tot spaanplaat dat voor 90% uit reststromen bestaat. Tot voor kort haalden we onze grondstoffen onder andere uit de houtindustrie, van sloopwerven en van containerparken. Vandaag de dag sluiten we nu grotendeels zelf de cirkel, door ook recyclagehout op te halen bij onze klanten. Door de samenwerking met BPN kunnen we ook hout uit de betonindustrie een tweede leven geven via onze duurzame en stijlvolle plaatproducten. Het hout wordt ingezameld, opgeschoond en verwerkt in spaanplaten die de leden van BPN opnieuw kunnen inzetten.”

Bron: Betonhuis

Gebruikt hout klaar voor tweede leven - vlnr Jan de Koning (voorzitter BPN en directeur van De Jong Beton), Kristof Van Hoye (category manager circular economy and waste bij Unilin Panels), Ton Pielkenrood (sector secretaris BPN)

Secundair hout klaar voor transport

Nieuwe mallen in de Betonfabriek - vlnr Paul de Vries (Focus-C projectleider), Math Pluis (Adviseur Betonhuis), Jan de Koning (voorzitter BPN en directeur van De Jong Beton), Kristof Van Hoye (category manager circular economy and waste bij Unilin Panels), Ton Pielkenrood (sector secretaris BPN)

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren