Kennisplatform over betonconstructies

Tweede Kamer weer aan zet bij Wet Kwaliteitsborging

do 12 jul 2018

Het leek er even op of de roemruchte wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen zou voor de zomer alsnog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Maar de Senaat heeft nu besloten eerst het ingelaste dertigledendebat in de Tweede Kamer af te wachten.

Na een goedkeuring in de Tweede Kamer in februari 2017, werden bij de behandeling van de wet in de Eerste Kamer, in juli 2017, stevige bezwaren geuit. Er was daardoor geen zicht op een meerderheid. De stemming over en dus ook de invoering van de wet werden daardoor opgeschort. 
Eind juni 2018 stuurde minister Ollongren (BZK) een brief aan de Eerste Kamer waarin ze enkele zaken in de wet verduidelijkt en voorstelt de omstreden wet alsnog in stemming te brengen. Dat leidde tot stevige kritiek. Er zou nog steeds te veel onduidelijk zijn en toezichthouders en gemeenten voelden zich gepasseerd. Ollongren probeerde een en ander nog glad te strijken en stuurde de gemeenten een brief waarin ze voorstelt na de zomer in gesprek te gaan. Ook wilde ze de Eerste Kamerleden de gelegenheid geven schriftelijke vragen te laten stellen, alvorens de wet opnieuw in stemming te brengen.
Maar nu is die stemming voorlopig uit zicht. De Eerste Kamer heeft besloten te wachten op een dertigledendebat in de Tweede Kamer, dat is voorgesteld door de SP. Wanneer dat debat moet plaatsvinden is nog onduidelijk.

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen houdt onder meer in dat preventieve toetsing van bouwwerken door de gemeente vervalt. In plaats daarvan moeten private partijen methodes ontwikkelen waarmee wordt bewaakt dat aannemers zich houden aan het Bouwbesluit.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Actie: Themanummer Breedplaatvloeren voor slechts €15!*

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond breedplaatvloeren? In dit themanummer praten we je bij over de technische kant van de problematiek, met onder meer terugblikken, onderzoeksresultaten, beoordelingen en versterkingsoplossingen.

*Prijs is excl. btw en verzendkosten

Vraag aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren