Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Tijd - Hoofdredactioneel Cement 2021/6

Dick Hordijk - 29 september 2021

Kijkend naar de artikelen in dit nummer kwam bij mij het woord 'tijd' als centraal element in gedachten. Nee, niet zodanig dat we er een themanummer van hadden kunnen maken. Tijd is namelijk iets wat bij betonconstructies altijd wel een belangrijke rol speelt; net als overigens in ons gehele leven. Ik weet niet of je het herkent, maar ik heb weleens een probleem (uitdaging!) dat na verloop van tijd niet meer speelt. Ik zeg dan "De tijd heeft z'n werk gedaan".

Hoewel jullie zelf ongetwijfeld het tijdsaspect bij de verschillende artikelen zullen herkennen, toch een korte toelichting. Bij de bolankers voor versterking van breedplaatvloeren is de afname van voorspanning in de tijd onderzocht, terwijl het bij hybride staalvezelbeton gaat om het effect van een toename van de betonsterkte in de tijd op de minimum wapening. Bij de koningin Julianabrug speelde de in de tijd ontstane schade, alsmede het toekomstig gebruik, een belangrijke rol bij de reconstructie. En vanzelfsprekend is bij een machinefundament de trillingstijd van de dynamische krachten een belangrijk aspect van de constructieve berekeningen. Tot slot wijs ik op de rol die tijd speelt bij bouwfaseringen, zoals bij het integraalviaduct Ring Zuid Groningen.

Bij het woord tijd moest ik overigens ook denken aan de artikelen serie ‘De tikkende tijdbom’ van Jan Vambersky en Reint Sagel in 1997. Ik heb die er nog eens op nagelezen. Met de geweldige archieffunctie van Cement kun je dat zelf ook heel makkelijk doen. Ik ga hier niet in op wat deze heren in de serie aankaartten. Bekijk dat zelf maar even. Ik vraag me wel zeer sterk af of in dit geval de tijd ook z’n werk heeft gedaan.

Ik sluit graag af met jullie een plezierige tijd te wensen bij het kennisnemen van weer mooie en belangrijke informatie op het gebied van construeren in beton.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren