Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Thematiseren en thematizing

Hoofdredactioneel Cement 2024/1 Max Hendriks - 20 februari 2024

Ik thematiseer, jij thematiseerde, gij zult thematiseren, wij hebben gethematiseerd. Was het je opgevallen? In heel 2023 hadden we geen enkel themanummer. We eindigden in 2022 met het themanummer ’Tweede-levenbruggen’. Nu in 2024 starten we met het themanummer ‘Forensic engineering’ en voor later dit jaar hebben we nog meerdere interessante themanummers op de rol staan. Leuk weetje: tot 2011 was elk nummer een themanummer.

De titel van het huidige themanummer is Engelstalig; de inhoud is in vertrouwd Nederlands. In een ten geleide op pagina 6-7 legt de redactie dit gebruik van het Engels uit. Er is de laatste tijd sowieso veel te doen over het gebruik van de Engelse taal. Als ik in mijn woonplaats Rotterdam naar een restaurant of café ga, wordt ik steeds vaker door de bediening in het Engels aangesproken en kost de Engelse vertaling van bijvoorbeeld een gemberthee mij meer dan een split second. Voor de universitaire wereld zijn de regels aangescherpt. Als een universiteit een bacheloropleiding in een vreemde (lees: Engelse) taal wil aanbieden, dan moet per medio 2025 bewezen zijn dat dit een toegevoegde waarde heeft. In de betonwereld hebben we gelukkig www.betontranslate.nl. Ook op onze Cement-redactie komt het onderwerp Engels zo nu en dan voorbij. Voorlopig nog zonder conclusie.

Mijn Engelstalige collega’s probeer ik wel eens uit te leggen hoe veranderend overheidsbeleid invloed kan hebben op het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek, en wat ons met een mogelijke nieuwe regering te wachten staat. Ook leg ik hun dan uit dat de in de politiek veel besproken spreidingswet niets te maken heeft met de wet van Guyon-Massonnet-Bares over spreiding in balkroosters en orthotrope platen.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren