Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Stufib gaat onderzoeken hoe AI het vak van constructeur gaat veranderen

10 juli 2019

Studievereniging Stufib heeft een nieuwe studiecel 'RoboCon' opgericht. Deze studiecel gaat verkennen wat huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) kunnen betekenen voor het vak van constructeur. Ook wordt uitgezocht hoe constructeurs zich hier op kunnen voorbereiden. Er kunnen zich nog deelnemers aan de studiecel aanmelden.

De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel. Er zijn nu al vele toepassingen in de praktijk, maar de mogelijkheden die in de (nabije) toekomst worden verwacht, zijn nog veel groter en zullen vele aspecten van ons leven beïnvloeden. Ook in het vak constructief ontwerpen zal AI een rol gaan spelen.

De huidige trend van parametrisch ontwerpen kun je eigenlijk al zien als een vorm van AI. Maar wat is er in de toekomst nog meer te verwachten? En is dat alleen maar goed nieuws, of zijn er ook risico’s of schaduwkanten aan deze ontwikkeling? Welke taken van de constructeur lenen zich goed om over te laten nemen door AI en welke minder? Bestaat er een risico dat banen worden ingepikt door ‘RoboCon’s’? En als het zo’n vaart misschien niet zal lopen, hoe moeten constructeurs zich dan voorbereiden om op een goede manier samen te kunnen werken met AI?

Aanpak

De studiecel zal een quickscan uitvoeren van de beschikbare literatuur. Hierop volgt een brainstorm over kansen en risico’s, voordelen en nadelen van AI in constructief ontwerp en de impact op het constructeursvak. Dan gaat de studiecel na wat deze ontwikkelingen betekenen voor de huidige tijd: Wat moeten constructeurs doen om zich hier op voor te bereiden?

De studiecel gaat in de tweede helft van 2019 lopen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren