Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Verschil tussen technische en constructieve reparatie uitgelegd

12 januari 2017

De nieuwe BRL 3201 over betonreparatie maakt, net als EN 1504 en CUR-Aanbeveling 118, onderscheid tussen esthetische, technische en constructieve reparatie. Wat esthetische betonreparatie is, is duidelijk. Maar wanneer is een reparatie technisch en wanneer constructief? Op 26 januari staat die vraag centraal tijdens een studiemiddag Constructieve Betonreparatie van de Betonvereniging.

Bij een technische betonreparatie gaat het vooral om het herstel van de duurzaamheid en om het voorkomen van corrosie van aanwezige wapening. Bij een constructieve betonreparatie is de aanwezige schade al vóór het repareren zodanig groot, dat het de constructieve veiligheid bedreigt. Wapening is te ver aangetast, maar er kan ook gewoon te weinig wapening aanwezig zijn. Versterken is dan noodzakelijk. Dit laatste gaat duidelijk verder dan alleen maar repareren van de zichtbare schade. Na herstel moet het gerepareerde onderdeel weer veilig zijn.

Een heldere definitie, maar voor de vertaling naar de praktijk roept het wel vragen op. Een constructieve reparatie vraagt om een mening van een constructeur, maar dat betekent niet dat het per definitie moeilijker is dan een technische reparatie. Het vraagt om andere competenties van het betonreparatiebedrijf.

Studiedag

Tijdens de studiemiddag Constructieve Betonreparatie zullen verschillende sprekers het onderwerp verduidelijken. Roland Verbrugge (Krekon) zal vertellen over zijn overwegingen bij het herstellen van betonconstructies. Corné van der Steen (Technoconsult) en Maarten Swinkels (SGS Intron) zullen aan de hand van voorbeelden nader ingaan op de overeenkomsten en verschillen tussen technische en constructieve betonreparaties. Daarna komen Peter Nuiten (Rendon) en Ruud Meijer (Tebecon) aan bod met de toepassingen in de utiliteitsbouw en de infrasector. Mark Verbaten (ABT) en Rob Kokshoorn (IOB) hebben het tot slot over de aandacht voor de verschillende verkrijgbare versterkingsmiddelen. Dagvoorzitter is Dick Stoelhorst (voorzitter College van Deskundigen Betonreparatie). Aansluitend is er volop tijd om met elkaar te discussiëren.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren