Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Stapelgoed

Las Americas socale woningbouw, León, Mexico Kirsten Hannema - 13 april 2023

Met slimme, zelf ontworpen betonnen bouwstenen realiseerde architectenbureau SO-IL het sociale woningbouwcomplex Las Americas in de Mexicaanse stad León: een achtvormig appartementengebouw van zes verdiepingen rond twee binnenhoven. Met dit pilotproject wil de stad ontwikkelaars inspireren om betaalbare appartementen te bouwen, als alternatief voor de - ongeregistreerde - woningen die mensen zelf in elkaar timmeren. Het vernuft zit 'm in het lichte gewicht van de holle stenen, waarmee de bouwvakkers de gevels - met nauwelijks bouwtekeningen - konden stapelen. Vanwege het milde klimaat is geen isolatie nodig; ruwbouw is afbouw.

Projectgegevens

Project: Las Americas socale woningbouw, León, Mexico
Opdrachtgever/uitvoering: IMUVI León
Ontwerp: SO–IL
Constructieadvies: ICNUM SA de CV
Installatieadvies: Consultoría en Ingeniería Electromecánica SC
Producent betonnen bouwstenen: Basaltex
Programma: 5800 m2, bestaande uit 56 woningen, parkeergarage en commerciële ruimtes
Bouwsom: 2,5 miljoen dollar
Ontwerp: 2016-2019
Uitvoering: 2019-2021

Zig-zag gevel

Las Americas is ontworpen in antwoord op de vraag naar een betaalbaar (2,5 miljoen dollar voor 56 woningen), aardbevingsbestendig en door lokale aannemers te maken woongebouw. De draagconstructie bestaat uit in het werk gestorte vloeren en kolommen, de woningen worden ontsloten via galerijen. Om te voorkomen dat langslopende buren direct in de woningen kijken, bedachten de ontwerpers om licht gekromde betonnen gevelelementen overhoeks te plaatsen, met de ramen en deuren haaks ertussen. Aldus ontstond de beeldbepalende zig-zaggevel, opgebouwd uit twee gevelelementen – smal en breed – en twee raamtypen, klein en groot. Door de schuine positie van de gevelelementen valt het felle zonlicht niet direct in de woningen, maar als strijklicht op het beton.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren