Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Duurzame Levvel-blocs in Proeftuin Afsluitdijk geplaatst

18 augustus 2021

Speciale test-Levvel-blocs, gemaakt uit o.a. gerecycled beton, zijn afgelopen vrijdag op de Afsluitdijk geplaatst. Ze zijn onderdeel van Proeftuin Afsluitdijk, waar Rijkswaterstaat aan acht partijen uit de betonsector de kans biedt om hun innovatieve, duurzame betonmengsels in de praktijk te testen.

Om bij te dragen aan de Nederlandse Klimaatdoelen, wil Rijkswaterstaat in 2030 netto nul CO2 uitstoten. Met dat doel worden in de Proeftuin Afsluitdijk duurzame betonmengsels in de praktijk getest. In totaal worden er 30 innovatieve Levvel-blocs getest, steeds 2 blokken van 15 verschillende mengsels. Deze testblokken zijn echt onderdeel van de dijkversterking en moeten dan ook aan dezelfde eisen voldoen als de andere Levvel-blocs. Zo moeten ze bijvoorbeeld zwaar genoeg zijn om niet opgetild te worden door de enorme krachten van de golven die op deze hoofdwaterkering slaan.

Zolang de duurzame Levvel-blocs voldoen aan de eisen blijven ze op de Afsluitdijk liggen. In opdracht van Rijkswaterstaat worden de blokken in elk geval 20 jaar geïnspecteerd. De eerste 10 jaar worden voor onderzoek bovendien regelmatig monsters uit de blokken geboord. Zo wordt de kwaliteit van de verschillende soorten beton in de tijd gevolgd.
Blokken die op een gegeven moment toch niet geschikt blijken voor de zware omstandigheden op de Afsluitdijk, kunnen vervangen worden buiten het stormseizoen. Een voordeel is dat deze modulair is opgebouwd waardoor ze makkelijk uitwisselbaar zijn.

Proeftuin Afsluitdijk is een samenwerking met Levvel - project Afsluitdijk. De monitoring gebeurt door SGS. Deelnemers aan het project zijn:  Smart Circulair Products, BTE Nederland B.V., HeidelbergCement, C2CA Technology B.V., Dyckerhoff Basal Betonmortel b.v., Sibelco Group, Mobilis TBI en BAM Infra Nederland.

Bron: De Afsluitdijk

Foto's: De Afsluitdijk

Meer lezen

Over de proeftuin met de Levvel-blocs op de Afsluitdijk volgt binnenkort een artikel in Cement 7. Hou hiervoor de website in de gaten.
Over het grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de funderingsplaat, pijlers en bruggen van de Afsluitdijk is in 2018 in het themanummer over sluizen van Cement het artikel ‘Spuisluizen Afsluitdijk geïnspecteerd’ verschenen.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren