Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Spatten van beton bij brand

21 januari 2009

In 2005 is in CUR-verband onderzoek gestart naar het spatgedrag van hogesterktebeton en zelfverdichtend beton bij brand. Het was de bedoeling dat het onderzoek zou bestaan uit twee fasen:1. Het verkrijgen van meer inzicht in het spatgedrag van genoemde betonsoorten en de ontwikkeling van een voorspellende computermodel. Het valideren van CUR-Aanbeveling 95 ?Rekenkundige bepaling van de brandwerendheid van bouwdelen in hoge sterkte beton?.

De resultaten van fase 1 zijn door TNO beschreven en deze worden nu als CUR-rapport gepubliceerd. Dit rapport bevat in hoofdzaak de resultaten van twee in het laboratorium uitgevoerde series proeven, waarbij proefstukken zijn blootgesteld aan brand. Daarnaast wordt ingegaan op de ontwikkeling van het numerieke model.

Uit de uitgevoerde proeven bleek niet dat het spatgedrag van beton afhankelijk is van de sterkteklasse. Verder werd niet vastgesteld dat de invloed van de afmetingen van de betonconstructie van invloed is op het spatgedrag. Het vochtgehalte bleek wel een belangrijke parameter, maar andere factoren zoals de temperatuurstoename in de tijd bleken ook in belangrijke mate van invloed op het spatgedrag. Polypropyleenvezels in beton blijken inderdaad een positief effect te hebben op het spatgedrag.

Daarom wordt aanbevolen bij het ontwerp van de constructie aandacht te besteden aan het poriegehalte van beton (met daaraan gekoppeld de dichtheid, doorlatendheid, sterkte en vochtgehalte), het gebruik van PP-vezels en het toeslagmateriaal.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren