Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Snelle betonbrug met opblaasbare boogspanten

4 mei 2009

Op basis van opblaasbare boogspanten is in de Amerikaanse staat Maine een betonnen brug gemaakt. De slurf van composiet beschermt het beton en levert de vereiste trekwapening.

Voor de bouw van de 12 meter lange duiker onder een tweebaansweg bij Pittsfield zijn eerst 23 opblaasbare bogen van composiet over het water geplaatst. De buizen werden aan weerszijden van het water verankerd in betonnen bruggenhoofden. Na het plaatsen werden de buizen van een mengsel van koolstof- en glasvezel stijf gemaakt door injectie met sneldrogende hars. Nadat die was uitgehard, konden de bogen nog dezelfde dag worden volgestort met beton.

Op de bogen zijn damwandprofielplaten geplaatst, daarbovenop kwam het gebruikelijke ophoog- en aanvulmateriaal. De keerwanden aan de zijkanten van de brug zijn ook deels in vezelversterkt composiet uitgevuld. Over het brugdek liggen inmiddels twee geasfalteerde rijstroken die reeds gebruikt worden door auto's. De composiet-betonbrug is ontwikkeld door het Advanced Structures and Composites Center (AEWC) van de University of Maine.

 

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren