Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Samengestelde doorsnede

Rekenen in de praktijk (15) Jorrit van Ingen - 25 juni 2021

Prefab-betonnen casco's nemen een steeds belangrijker deel in de bouwproductie in. Diverse woontorens worden op dit moment in razend tempo op de bouw tot een geheel versleuteld, nadat ze in onderdelen zijn aangevoerd. De enorme tijdwinst vraagt om langere voorbereiding en complexe aansluitdetails. In deze case wordt zo'n complex aansluitdetail onder de loep genomen.

Case

In deze case wordt een detail beschouwd van een prefab vloer met een balk erboven en eronder. Voor de samengestelde doorsnede worden diverse controleberekeningen uitgevoerd: buigend moment, afschuiving, drukdiagonaal en overlappingslengte.

Uitgangspunten

balk onder en boven de vloer
b x h = 350 x 500 mm2
doorgaande vloer
d = 200 mm
betonsterkteklasse
C55/57
dekking
30 mm
langswapening
4Ø25
stekken
dubbele rij Ø16-300
beugels
Ø16-300

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de 15e aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Mustapha Attahiri (Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam), Maartje Dijk (Witteveen+Bos), Lonneke van Haalen (ABT), Matthijs de Hertog (Nobleo), Jorrit van Ingen (WSP), Jacques Linssen (redactie Cement) en Bart Vosslamber (Heijmans).
De artikelen in deze rubriek worden telkens opgesteld door één van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen.

In deze case wordt een detail beschouwd van een prefab vloer met een prefab balk erboven en eronder. Het betreft hier een eindgevel, waarbij de prefab vloer op overstek moet doorlopen in verband met een omloop. Het detail is samengesteld uit die drie constructieonderdelen:

  1. een balk onder de vloer (afmeting 350 x 500 mm2);
  2. een doorgaande vloer hier overheen (dik 200 mm)
  3. een balk over de vloer (afmeting 350 x 500 mm2).

In figuur 2 en 3 is respectievelijk een 3D-weergave en een doorsnede getoond. Van deze drie onderdelen is samenwerking gewenst, zodanig dat het kan worden beschouwd als een monoliete doorsnede. De samengestelde afmeting is dan 350 x 1200 mm2. Om het buigend moment en de dwarskracht volgens de vakwerkanalogie door de samengestelde doorsnede te kunnen laten lopen, is voldoende wapening nodig in de horizontale aansluitvlakken. Hiervoor worden stekken opgenomen in het onderste element, die door de vloer steken en worden verankerd in de gaines van het bovenste element. Om de case compact te houden, beperkt deze zich tot de eindsituatie. Afhankelijk van de bouwsystematiek kunnen de bouwfasering en tijdelijke situaties een rol spelen, deze zijn echter niet uitgewerkt.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren