Kennisplatform over betonconstructies

's Werelds grootste 3D-betonprinter aan het werk in Westerlo

do 21 maa 2019

De grootste 3D-printer ter wereld is sinds dinsdag 19 maart aan het werk op het terrein van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo, België. Het doel: binnen enkele maanden een huis met twee verdiepingen bouwen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo wil de provincie Antwerpen de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigen van deze innovatieve techniek.

Niet alleen in Nederland timmeren we hard aan de weg met de techniek van 3D-betonprinten, ook bij onze zuiderburen gaat de ontwikkeling razendsnel. Vijf jaar geleden startten een aantal Belgische universiteiten met de eerste onderzoeksprojecten rond het 3D-printen van bouwonderdelen. Inmiddels is het tijd om de opgedane kennis in praktijk te brengen. Dat gebeurt met het project C3PO (Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen), waarin in twee maanden tijd het eerste 3D-betongeprinte huis met twee verdiepingen wordt gerealiseerd. Met het project wil de provincie Antwerpen de 3D-printtechniek in Vlaanderen versnellen.

Krachten bundelen

Met het project C3PO bundelen acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, hun krachten onder leiding van Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen. Het gaat om Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB nv/CONCRETE HOUSE en ViCre. Met een bijkomende financiële steun vanuit Europa zal er de komende jaren 1,6 miljoen euro worden geïnvesteerd om onder meer de nodige printinfrastructuur te plaatsen in Westerlo. Hiermee zal de bouwsector volop kunnen experimenteren, prototypes uittesten en 0-series maken.

Technische vraagstukken

Kamp C start met een demofase. De voornaamste focus ligt daarbij op het met trial-and-error overwinnen van de uitdagingen waar de 3D-betonprinttechniek nog voor staat. Een voorbeeld van zo’n uitdaging is het materiaalvraagstuk. De printer op Kamp C is vooral geschikt om bouwonderdelen in beton te printen. Maar hoe moet dat beton zijn samengesteld om zo efficiënt mogelijk te printen? Dat zal wellicht verschillen van toepassing tot toepassing, en moet men dus nog ondervinden. Ook de wapening van het beton moet nog worden onderzocht. Het is nog niet duidelijk of het nodig is om een wapening in de geprinte onderdelen te integreren. En als blijkt dat dat noodzakelijk is, is het de vraag hoe dat het meest efficiënt kan gebeuren en hoe de wetgeving daarmee om zal gaan.

Zelf experimenteren

De enorme 3D-betonprinter, die Kamp C van de Deense pionier 3D Printhuset kocht, is maar liefst 11,4 x 10 x 10 m groot en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 m hoog, 9,5 m breed en 9,5 m diep is. Geïnteresseerde bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn vanaf het najaar welkom om de 3D-betonprinter uit te proberen. Die tests zullen helpen om technische vragen te verklaren. Bedrijven zullen zeker nog tot 2020 met de printer kunnen experimenteren.

Bron: Kamp C

Meer lezen

Op Cementonline worden regelmatig artikelen en nieuwsberichten gepubliceerd over 3D-betonprinten. Voor een overzicht van alle content over dit onderwerp, zie www.cementonline.nl/3d-printen.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

NIEUWE SERVICE

Een mailtje ontvangen bij verschijning van een nieuwe CUR-aanbeveling? 

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren