Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

’s Werelds eerste 3D-geprinte commerciële appartementencomplex

19 november 2020

In Wallenhausen, Duitsland, is begonnen aan het on-site 3D-printen van een appartementengebouw van 380 m2 met drie verdiepingen. Het commerciële flatgebouw is het eerste in zijn soort in Duitsland en wereldwijd. PERI, die de 3D-betonprinter inzet voor het printen van de muren van het gebouw, onthulde het project 17 november 2020.

Het appartementencomplex telt 380 moppervlak en bestaat uit vijf wooneenheden. Het betreft geen onderzoeks- of demoproject; de appartementen worden gebouwd voor de verhuur. PERI print het gebouw met behulp van een BOD2-printer van COBOD.
De BOD2 is modulair opgebouwd en kan in elke richting worden uitgebreid met modules van 2,5 m. Voor de nieuwbouw gebruikt PERI een BZV2 van 12,5 x 20 x 7,5 m (b x l x h). De BOD2-printer heeft een maximale snelheid van 100 cm/sec, wat overeenkomt met het printen of gieten van 10 ton beton per uur, met slechts 2 operators van de printer. De BOD2 wordt ook gebruikt voor grote betonnen constructies, zoals de 10 m hoge, eerste 3D-geprinte windmolen van GE Renweable Energy in samenwerking met LafargeHolcim, die net voor de zomer werd onthuld.

Bron: COBOD International A/S

De COBOD BOD2-printer in actie in Wallenhousen

Het printen van de eerste van drie verdiepingen

De totale constructie van de 3D-betonprinter

Rendering van het appartementencomplex

Meer lezen

Meer informatie over 3D-betonprinten vind je op de deze themapagina van Cementonline.

3D-printen commercieel appartementengebouw Wallenheim

3D-printen prototype eerste 10 m hoge windmolen

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren