Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Reflecteren - Hoofdredactioneel Cement 2020/7

Dick Hordijk - 2 november 2020

Je hoort veel mensen zeggen dat je moet reflecteren. Het zal aan mij liggen maar zelf denk ik dan direct dat 'je jezelf moet zoeken'. Maar het is natuurlijk meer. Synoniemen zijn onder andere 'spiegelen' en 'overdenken', en als betonconstructeur doen we dat bijna dagelijks op de keuzes waar we in ons dynamische vakgebied voor worden gesteld.

Zo overwegen we de consequenties van nieuwbouw of de keuzes voor renovatie, zoals bij het voormalige stationspostkantoor in Den Haag. Dit oude postkantoor wordt voor PostNL verbouwd tot een modern kantoorgebouw. De geslingerde kolommen en het speciale wapeningsstaal eisten de nodige aandacht in het constructieve ontwerp van de transformatie.

We reflecteren daarnaast op constructieve keuzes, gemaakt in het verleden, en gebruiken daarvoor de methodes van het heden. Waar normale herberekening onvoldoende draagvermogen voorspelde, is op basis van niet-lineaire numerieke simulaties de constructieve veiligheid van twee kunstwerken in de A1 aangetoond.

Ook onderhoud en herstel vragen onze aandacht, waar we resultaten van metingen en inspecties interpreteren en gebruiken als basis voor besluitvorming. U leest erover in het artikel over een grootschalig onderzoek naar de corrosie-activiteit van wapeningsstaal in Nederrijnbrug en in het tweede artikel over de renovatie van de metrotunnel in Rotterdam.

Het reflecteren op constructief gedrag behoort tot de tweede natuur van onderzoekers van universiteiten. Zo is aan de TU Delft onderzoek gedaan naar het effect van spanningsrelaxatie op scheurvorming in jong beton. Maar het geldt net zo voor de studiecellen van Stufib, waarvan het recent uitgebrachte rapport over bevestigings- en verankeringssystemen van geprefabriceerde balkons een voorbeeld is.

Kortom, het ‘bespiegelend overdenken’ staat vaak centraal in het werk van de constructeur. Dit nummer van Cement houdt u echter niet alleen spreekwoordelijk een spiegel voor, maar met het Depot Boijmans Van Beuningen in ‘Beton in beeld’ ook letterlijk.

Veel leesplezier!

Dick Hordijk

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren