Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Puntenwolk combinatie moment-normaalkracht

Rekenen in de praktijk (21) Dennis Heijl, Willem van Heeswijk - 10 mei 2023

Constructies met buigende momenten in combinatie met normaalkrachten kunnen op verschillende manieren worden beoordeeld. Een van die methoden is het toetsen van de extreme waarden. In plaats daarvan kan ook een omhullende van de puntenwolk worden opgesteld. Met deze methode kan de maatgevende krachtswerking op een efficiënte wijze worden bepaald, waarbij ook nog eens efficiënter kan worden omgegaan met het materiaalgebruik. De methode wordt toegelicht aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Case

Deze case richt zich op de toetsing van prefab-betonpalen, 400 x 400 mm2, onder een betonnen u-bak. De palen zijn belast op een combinatie van buiging en normaalkracht.

Uitgangspunten

paalafmeting
400 x 400 mm2
betonsterkteklasse
C55/67
wapening
B500B
hoofdwapening
8Ø25
beugels
Ø8-200

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de 21e aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Maartje Dijk (Witteveen+Bos), Willem van Heeswijk (Heijmans), Dennis Heijl (Heijmans), Friso Janssen (Goldbeck Nederland), Lonneke van Haalen (ABT), Matthijs de Hertog (Nobleo), Jorrit van Ingen (WSP), Jacques Linssen (redactie Cement) en Rick van Middelkoop (Witteveen+Bos).

De artikelen in deze rubriek worden telkens opgesteld door een of meer van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren