Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Proefbelasting toont veiligheid verdiepingsvloeren aan

30 april 2020

Met een serie proefbelastingen is voor een gebouw in Hardinxveld-Giessendam aangetoond dat de daar toegepaste bollenplaatvloeren voldoende veilig zijn. Binnenkort organiseert Nebest een webinar waarin deze wijze van onderzoek nader wordt toegelicht.

Op verzoek van de gemeente werd een risico-inventarisatie uitgevoerd voor een kantoorpand in Hardinxveld-Giessendam, waar net als bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven bollenplaatvloeren zijn toegepast.
Bij de proefbelasting is gebruikgemaakt van zowel het eerste als het tweede stappenplan, die door BZK zijn gepublcieerd. Daaruit bleek dat de veiligheid van de verdiepingsvloeren in het pand niet kon worden gegarandeerd. Daarop is besloten de vloer niet te versterken maar een proefbelasting uit te voeren, gebruikmakend van bijlage G uit het achtergrondrapport van het tweede stappenplan.

Uitvoering poefbelasting

Er is gekozen voor een proefbelasting op alle vloeren. De eerder genoemde bijlage G maakt het ook mogelijk slechts enkele vloeren te belasten, alleen zou de belasting dan te hoog worden ten opzichte van de ontwerpsterkte.

De proefbelasting is uitgevoerd met behulp van watertanks. Om de gevolgen bij falen van de vloer te beperken en om de veiligheid van de uitvoerenden te waarborgen, zijn onder de te beproeven vloervelden stempels geplaatst tot aan de begane grond vloer, die 5 – 10 mm zijn losgehouden van de vloer.

De belasting is in verschillende stappen opgevoerd. Daarbij werden telkens de volgende metingen uitgevoerd:

  • doorbuiging vloer
  • plaatnaadwijdte
  • onthechting tussen breedplaatschil en druklaag
  • visuele inspectie waarbij scheuren > 0,5 mm wijdte werden vastgelegd en gemonitord

Resultaat

Aan de hand van het beschreven onderzoek bleek dat de vloeren in dit pand in de praktijk veiliger zijn dan op basis van de huidige rekenregels in het stappenplan kan worden aangetoond. De bollenplaatvloer voldeed daardoor aan de eisen van bestaande bouw volgens NEN 8700.

Opgemerkt wordt dat de resultaten van dit onderzoek niet een-op-een toepasbaar zijn op alle ‘theoretisch onveilige’ breedplaatvloeren in Nederland. Dit pand heeft kleine overspanningen (minder dan 5 m) en meestal maar één plaatnaad per overspanning.

Webinar

Meer over de aanpak en de beoordeling van een proefbelasting op breedplaatvloeren wordt toegelicht door Remco van Osch van Nebest tijdens een webinar op dinsdag 12 mei van 13.00 - 13.30 uur. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.  

Meer lezen

In het Cement-artikel ‘Proefbelasting bollenplaatvloer’ is te lezen hoe op de verdiepingsvloeren in het kantoorpand in Hardinxveld-Giessendam een proefbelasting is uitgevoerd.

In deze video laat Nebest stapsgewijs zien hoe de proefbelastingen zijn uitgevoerd

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren