Kennisplatform over betonconstructies

Prijs voor technologie voor herwinnen cementsteen

woe 3 dec 2014

SlimBreken, de technologie om beton nagenoeg volledig circulair te maken, heeft de ASN Bank Wereldprijs 2014 gewonnen. Met deze technologie, die ook wel Smart Crushing wordt genoemd, kan betonpuin beter worden gescheiden in de oorspronkelijke componenten dan met een conventionele breker.

Voor de technologie, die is bedacht door Koos Schenk, wordt een zogenoemde Smart Crusher ingezet. Deze gebruikt maar een fractie (minder dan 25%) van de energie van een traditionele breker. Met de techniek kan bijna zuivere cementsteen worden vrijgemaakt.

De fijne fracties die uit de Smart Crusher komen, blijken een bindmiddelcapaciteit te hebben. Deze fracties kunnen bovendien bijdragen aan de activering van latent hydraulische hoogovenslak. Een andere optie is deze fracties terug te brengen naar de cementoven als CO2-vrije grondstof.

Zand en grind

Bij de technologie wordt alleen het cementsteen gebroken/gemalen, zonder het zand en grind te beschadigen. Het zand en grind kan dus ook worden herwonnen. Dit toeslagmateriaal is echter door de velen jaren in het beton veel beter geworden dan het oorspronkelijk was. Door de hoge alkaliteit van beton is het oppervlak van de zand- en grind korrels microscopisch geëtst waardoor het in nieuw beton heel gemakkelijk aan cement vast gaat zitten. Uitgebreid onderzoek bij onder anderen de TU Eindhoven hebben aangetoond dat 25% meer sterkte eerder regel dan uitzondering is.

Naast SlimBreken zijn in de prijzen gevallen Yoni, Foodsharing en Ik CircuLEER.

Meer over SlimBreken staat in het artikel 'Slim breken sluit materiaalkringloop'.

Reacties

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren