Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Prefab betonliggers overspannen 36 meter

Leidingruimte tussen verdiepingshoge constructie in Abdijtuinen Veldhoven 23 december 2008

De Abdijtuinen telt drie appartementencomplexen met een forse onderdoorgang. De woningen daarboven rusten op tien voorgespannen T-liggers van elk 36 meter. De ruimte tussen de lijven van de verdiepingshoge liggers is gebruikt voor leidingen en kabels.

Bij het maken van grote overspanningen valt de keuze al snel op stalen vakwerkliggers een lichte inbouw. De schoren van stalen vakwerken zijn namelijk lastig weg te werken onderdelen in een gebouw en de bijbehorende lichte scheidingswanden voelen niet goed voor veel kopers. Bij de Abdijtuinen in Veldhoven zijn de te realiseren brugverdiepingen daarom toch uitgevoerd in beton, vertellen directeur Harry van Lieshout van Van Santvoort Projectontwikkeling BV en directeur Kees van Kuik van Bouwbedrijf W. van Santvoort.

 

Verdiepingshoog

De liggers werden verdiepingshoog ontworpen, zodat ze passen in het ritme van het gebouw en zodat er onder de brugwoningen voldoende ruimte is voor leidingen. De bouwers gingen uit van acht liggers, met een gewicht van meer dan 100 ton per stuk. Gewicht en lengte zouden het lastig maken om de liggers te laten prefabriceren. Daarom werd in eerste instantie uitgegaan van fabricage middels een betonfabriekje op de bouwlocatie.

 

Vervoer

Vanuit die mogelijkheid werd later alsnog met leveranciers van prefab beton gesproken. Hurks Beton uit Veldhoven durfde het samen met vervoerder Baetsen uit Veldhoven aan om de liggers toch op de eigen betonfabriek te prefabriceren en vervolgens te vervoeren. Hurks had daarbij een voorsprong op andere leveranciers door de zeer korte vervoersafstand, met grotendeels één doorgaande weg tussen betonfabriek en bouwlocatie.

 

Voorspanning

De liggers zijn geëngineerd door Delphi Engineering. Die koos uiteindelijk voor tien liggers per appartementencomplex. Per T- ligger is 45 m3 hoogwaardig beton gebruikt. In iedere T-ligger worden 3 bundels met in totaal 49 voorspankabels (voorspanning zonder aanhechting http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorgespannen_beton) opgenomen die per bundel een vijzelkracht behoeven van 4000KN of te wel 400 ton. De berekeningen van Delphi zijn vervolgens drie keer gecontroleerd: door de eigen hoofdconstructeur, door een bureau in opdracht van de gemeente en door een bureau in opdracht van het Garantie Instituut Woningbouw.

Zeeg

De liggers zijn geprefabriceerd als T-ligger. Na montage van de liggers en het aanstorten van de bovenliggende vloer werken ze echter als I-ligger. De liggers hebben een zeeg van 70 mm meegekregen en zouden na volle belasting moeten zakken tot ca 15 mm. In de praktijk blijft waarschijnlijk een grotere zeeg over. Deze zeeg had wel consequenties voor de tunnelbouw van de bovenliggende verdiepingen. Ook daarin moest de zeeg worden meegenomen.

Via de spouw

Het idee om de 1 meter brede ruimte tussen de lijven van de liggers te gebruiken als een soort kruipruimte en hierin de leidingen aan te brengen, was op zich eenvoudig maar had toch veel voeten in de aarde. Een belangrijk punt daarbij was hoe de leidingen vanuit de kelder in deze ruimte zouden moeten komen. Omdat een leidingschacht onwenselijk was in de plattegrond, is gekozen voor een verbrede spouw (250mm) achter het gemetselde buitenspouwblad. De leidingen zijn bevestigd tegen het binnenspouwblad. De isolatie is om de leidingen heen aangebracht, zodat de leidingen zich binnen de thermische schil bevinden.

Knooppunt

Vanaf dat punt moeten ze echter de ruimte tussen de liggers in. En dat is precies het zelfde punt als de constructieve oplegging van de liggers. Om dat mogelijk te maken is het betonnen binnenspouwblad van de onderliggende woning opgedikt tot 700mm. Dit is gedaan aan de spouwzijde, met daarin sparingen voor de aan te brengen leidingen. Deze opdikking vergroot het oplegvlak van de liggers, waardoor sparingen in de flenzen mogelijk werden.

Kruipgat

De ruimte tussen de liggers is toegankelijk middels een vergrendeld luik in de vloer van een woning. Deze ruimte hoeft namelijk alleen te worden betreden bij calamiteiten of een leidingrenovatie. In het midden van de overspanning is een kruipgat aangebracht in de neutrale zone in het lijf van de liggers, waardoor vanuit één ruimte alle liggers ontsloten zijn.

Geïsoleerd plafond

In deze ruimte liggen de leidingen boven een geïsoleerd plafond of zijn ze individueel geïsoleerd. Daardoor hoefde niet de gehele ruimte te worden geïsoleerd. Dat scheelde met name aan de onderzijde van de liggers. Het beton van de liggers blijven nu gewoon in het zicht en een plafondconstructie kon achterwege blijven. De naden tussen de liggers zijn open gehouden, zodat te grote opwarming van de binnenruimte wordt voorkomen.

Dilatatie

Overigens zijn de liggers aan één zijde gefixeerd en aan de andere zijde glijdend opgelegd. Aan die glijdende zijde is het gebouw ook over de bovenliggende verdiepingen gedilateerd, zodat er niet een 100 meter lang doorgaand vloerveld ontstaat.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren