Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Portaal wordt platform

Interview met bestuur Kennisportaal Constructieve Veiligheid De redacties van Cement en Bouwen met Staal - 12 september 2023

Het Kennisportaal Constructieve Veiligheid, kortweg KPCV, werd in 2018 opgericht om de constructieve veiligheid in de bouw in Nederland te verbeteren. Het was de digitale opvolger van het Compendium Aanpak Constructieve Veiligheid. We zijn inmiddels 5 jaar verder. We vroegen het bestuur naar het bereik, de status en de groei. En naar het resultaat: "De cultuur is zeker verbeterd."

In gesprek met het bestuur

Dit artikel is een weergave van een Teams-gesprek met het bestuur van KPCV:

  • Dick Stoelhorst (BouwWise!)
  • Erik Middelkoop (Royal HaskoningDHV)
  • Dik Spekkink (Spekkink C&R)
  • Jurgen Hielema (Rijksvastgoedbedrijf)
  • René Sterken (BAM Advies & Engineering).

Bij de borging van constructieve veiligheid spelen diverse ketenpartners een rol. Het KPCV, gratis toegankelijk via www.kpcv.nl, beschrijft borgingsacties voor al die partners. Uitgangspunt is dat ieder bouwproject in grote lijnen dezelfde stappen of 'fasen' doorloopt en dat voor ieder project in essentie dezelfde borgingsacties nodig zijn. Het KPCV geeft daartoe handreikingen en online tools. Het portaal stoelt op twee belangrijke documenten: ‘Verantwoordelijkheidsmatrix’ (2019) en ‘Constructieve Veiligheid en contractvormen’ (2022).

Een van de leden van het vijfkoppige bestuur is Dik Spekkink (Spekkink C&R). Hij is mede-initiator en contentmanager van het portaal. Hij was ook nauw betrokken bij de Aanpak Compendium Constructieve Veiligheid, de voorloper van het KPCV en uitgebracht als boekwerk. Spekkink: “Wij kregen de vraag van meerdere bedrijven en organisaties: ‘Leeft dat compendium eigenlijk nog? Is er niet een update nodig?’ Samen met Dick Stoelhorst zijn we de markt gaan sonderen en inventariseren. De meeste (senior) constructeurs bleken het boekje wel te kennen. De jeugd bracht ons op het spoor van digitaal ontsluiten: ‘Leuk een boekje, maar wij halen alles van internet…’.”

Dick Stoelhorst (BouwWise!) mede-initiator en voorzitter: “Dik en ik pakten het stokje op, samen met negen initiatiefnemers. Het portaal werd een feit. De lancering was op 27 juni 2018, bij Movares.”

We zijn nu vijf jaar in de lucht en merken een groeiende waardering voor het portaal

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

AFAS stadion ingestort
Foto: Aerovista Luchtfotografie
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren