Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Poer op de vaste grondslag

Rekenen in de praktijk (20) Jorrit van Ingen - 16 november 2022

Een veelgebruikte funderingswijze voor kleinere bouwwerken zijn poeren op de vaste grondslag. Hierin wordt de geconcentreerde belasting via de poer overgedragen aan de grond. Ten gevolge van het spreiden van de belasting ontstaan schuif- en buigspanningen, die moeten worden getoetst conform de NEN-EN 1992-1-1. Hierbij moet de buiging in twee richtingen worden beschouwd. Voor de ponscontrole van kolomvoeten geldt dat de opwaartse gronddruk van de optredende normaaldruk mag worden afgehaald. Deze voorgeschreven controlemethode vraagt om een toetsing van meerdere controle-omtrekken. In Cement is hier in 2017 al eerder op ingegaan in de VARCE-rubriek, aflevering 11.

Case

Deze case richt zich op het toetsen van een poer op de vaste grondslag, belast op buiging en afschuiving. De poer is 1200 x 1200 x 200 mm (l x b x h) en wordt centrisch belast.

Uitgangspunten

poerafmeting
1200 x 1200 x 200 mm (l x b x h)
betonsterkteklasse
C20/25
fck = 20 N/mm2
milieuklasse
XC3
dekking
35 mm
buigtrekwapening
onder: # Ø10-150 (As = 524 mm2/m1)
B500B (fyd = 435 N/mm2)

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de 20e aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Maartje Dijk (Witteveen+Bos), Willem van Heeswijk (Heijmans), Dennis Heijl (Heijmans), Friso Janssen (Kroes), Lonneke van Haalen (ABT), Matthijs de Hertog (Nobleo), Jorrit van Ingen (WSP) en Jacques Linssen (redactie Cement).

De artikelen in deze rubriek worden telkens opgesteld door één van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Jeroen Broekstra - Zonneveld ingenieurs b.v. 01 december 2022 17:03

Ik mis de onderbouwing van de beddingconstante: En het is bekend dat bij relatief stijve plaat de grond spanningen langs de randen zelfs hoger worden wat nadelig is voor de ponsweerstand. Daar zou wel wat aandacht aan besteed mogen worden. mvg Arie Koot (Zonneveld)

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren