Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Plein van de vrijheid

Eleftheria Square, Nicosia, Cyprus Kirsten Hannema - 15 maart 2023

Over de voormalige vestinggracht rond de Cypriotische hoofdstad Nicosia bouwde Zaha Hadid Architects een betonnen brug, bestaande uit een 3000 m2 grote betonnen plaat die rust op dertien dragers, en dubbelt als openbare ruimte. Eleftheria Square, zoals de brug heet, betekent 'vrijheidsplein'. Zo hebben de ontwerpers het ontwerp ook benaderd: als een monument voor vrijheid. De dragers, die zowel in verticale als horizontale richting krachten opvangen, hebben ze vormgegeven als armen die zich omhoog uitstrekken. Om dit expressieve beeld kracht bij te zetten, zijn de kolommen in glad, helderwit beton uitgevoerd.

Projectgegevens

Project: Eleftheria Square, Nicosia, Cyprus
Opdrachtgever: Gemeente Nicosia
Ontwerp: Zaha Hadid Architects
Uitvoering: LOIS Builder, Nicosia
Bekisting betonnen kolommen: Pavlos Zenonos & Sons Ltd
Totale oppervlak project: 35200 m2
Start bouw: 2005
Oplevering: 2021

'Zwevende' brug

Nicosia is gebouwd op een vlakte in een vallei omringd door bergen, als een ommuurde vestingstad. De muur scheidt de oude stad van de uitbreidingswijken. Na de Turkse invasie in 1974 ontstond een tweede scheidslijn, tussen de Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische stadsdelen. Het stedelijke vernieuwingsplan waarmee Zaha Hadid Architects in 2015 de internationale prijsvraag won, combineert renovatie van de oude stadsmuur met de aanleg van nieuwe openbare ruimte, en geeft invulling aan de ambitie om de verdeelde stad te herenigen. De brug, 80 m lang, 60 m breed en met een 90 cm dik brugdek, ‘zweeft’ 5 m boven de – 2 m uitgegraven – vestinggracht, die is omgetoverd in een stadspark. Het brugdek fungeert tegelijk als plein voor demonstraties en feesten.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

foto: Linus Lintner/Kardorff Ingenieure
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren