Kennisplatform over betonconstructies

Plaquette overhandigd aan ABT voor UHSB-trap

woe 20 jun 2018

Betonvereniging overhandigde de plaquette afgelopen dinsdag aan ABT voor de prijswinnende ultraslanke hybride trap in het hoofdkantoor van ABT in Velp.

De overhandiging van de plaquette.

ABT won eind 2017 met haar surrealistische slanke trap de prestigieuze Betonprijs in de categorie ‘betontechnologie’.

De trap is een ontwerp van JHK Architecten en kreeg van de jury een mooie beschrijving.  “In verwarrende tijden groeit de behoefte aan schoonheid. Schoonheid geeft troost. Als betontechnologie daarvoor ingezet kan worden, dan dient het een onverwacht maatschappelijk belang. De constructieve samenwerking met de glazen trapbalustrade is werkelijk een vondst.”

De ultraslanke hybride trap – met een dikte van ongeveer vijf centimeter – overspant een afstand van bijna zes meter, zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De sierlijke trap gaat zowel productietechnisch als rekentechnisch voorbij de grens van het gangbare.

De nieuwe trap in het hoofdkantoor van ABT in Velp bestaat uit één gedeelte, is vier keer slanker dan gangbaar en zweeft naar de eerste verdieping. Om de trap zo slank te krijgen, moesten beton en glas constructief samenwerken. Het glas is onzichtbaar met het beton verbonden en verstijft en versterkt de trap. Zonder het glas zou de trap werken als een verende plank. De constructie  van de trap is berekend met speciale software. Het constructieve ontwerp vroeg om nauwe samenwerking tussen de glasspecialisten en betonconstructeurs. Onder meer de wapening en de krachten vanuit het glas moesten op elkaar worden afgestemd. Een drielaagse ruit loopt met de hoeken van de treden mee. Dit betekent een glasconstructie met een zaagtand én hoge toleranties. 

Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap koos ABT voor zelfverdichtende ultra hoge sterkte vezelbeton (UHSB) en een speciale mortel. De ultraslanke trap vereiste een innovatief stortproces, ontwikkeld in samenwerking met Romein Beton.

Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van het veelzijdige UHSB en glas als constructief draagkrachtig materiaal. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie.

Bron: ABT

De UHSB-trap.

Meer over de UHSB-trap

In de afgelopen editie van Cement staat een artikel over de bijzondere trap. Het artikel over de trap is hier te lezen.

lees meer

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren