Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Patronen maken het Paleis

Paleis van Justitie, Córdoba, Spanje Kirsten Hannema - 22 juli 2022

Hoe laat je een ultramodern gebouw 'landen' in een stad vol Unesco-werelderfgoed? Dat was de vraag die Mecanoo architecten zich stelde bij de ontwerpprijsvraag voor het Paleis van Justitie in het Spaanse Córdoba. Geïnspireerd door de plattegrond van de oude binnenstad met zijn binnenhoven en islamitische architectuur, ontwierpen ze een gigantisch rechthoekig blok waarin een reeks inkepingen annex patio's is gemaakt, die daglicht en lucht binnenlaten terwijl zonlicht en blikken van passanten buiten worden gehouden. Het geheel is omkleed met een spierwitte 'sluier': een geperforeerde gevel van glasvezelversterkt beton (GFRC, Glassfibre Reinforced Concrete).

Moorse motieven

De glasvezelversterkte betongevel die Mecanoo ontwierp voor het Paleis van Justitie in Córdoba is een moderne variant op de traditionele celosia, decoratieve opengewerkte keramische of betonblokken die worden gebruikt om patio’s te ommuren en in de lokale moskeeën. De patronen van perforaties en reliëfs – een herinterpretatie van Moorse motieven – filteren het felle Spaanse zonlicht en zorgen voor de beslotenheid die het gerechtsgebouw vraagt. Tegelijk biedt het bouwblok met zijn verfijnde ‘kantstructuur’ een aantrekkelijke aanblik voor de bewoners van de omringende nieuwbouwwijk. ‘s Avonds, als de lichten binnen aan gaan, oogt het gebouw als een reusachtige lantaarn.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren