Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Parametrisch ontwerpen – de weg naar succes

Digitale vaardigheden behoren steeds meer tot de basiscompetenties van een constructeur Rick Titulaer - 6 juli 2021

Parametrisch ontwerpen is niet langer voorbehouden aan digitale specialisten die complexe geometrieën modelleren. Het wordt gezien als de toekomst van ontwerpen en behoort daarom in de toolset van elke constructeur. In elke opdracht zitten parametrische kansen. Maar welke stappen moet je nemen om deze veelbelovende strategie in te kunnen zetten voor je dagelijkse werk?

*) Rick Titulaer heeft als computational designer veel ervaring opgedaan met parametrisch ontwerpen. Hij is als Grasshopper-trainer verantwoordelijk voor de ontwikkelingen op dit gebied binnen Arup in Europa. Daarnaast geeft hij geregeld een gastcollege over parametrisch ontwerpen aan de TU/e en TU Delft.

Parametrisch ontwerpen is geïnformeerd ontwerpen

Parametrisch ontwerpen is een digitaal ontwerpproces waarbij relaties tussen verschillende onderdelen in het ontwerp in een algoritme worden vastgelegd. Door de inputwaardes – de parameters – te variëren, kunnen in razend tempo verschillende ontwerpalternatieven worden gegenereerd. Om het grote aantal alternatieven te kunnen evalueren en vergelijken, worden ze met een script automatisch onderworpen aan analyses. Op basis van deze analyses krijgen de alternatieven een score. Zo kan het ontwerpteam geïnformeerde en daardoor betere keuzes maken; ontwerpkeuzes onderbouwd met harde data. Naast de gebruikelijke ontwerpdata zoals de benuttingsgraad, vervormingen en materiaalhoeveelheden, kunnen alternatieven ook worden getest op carbon footprint. Hierdoor kan de constructeur bewuster bezig zijn met de impact van de constructie.

Ook voor de andere partijen in het ontwerpproces biedt het voordelen. Zo is het voor de architect interessant om meer ontwerpmogelijkheden te kunnen onderzoeken. De opdrachtgever krijgt meer inzicht in het proces en de kwaliteit van voorgestelde alternatieven. Samen een gebouw ontwerpen wordt met toenemende digitalisering ook gewoon leuker, omdat er steeds minder repetitief werk is en er daardoor meer tijd overblijft voor creativiteit en integraal ontwerp.

Naast de gebruikelijke ontwerpdata kunnen alternatieven ook worden getest op carbon footprint

De weg naar een geslaagd parametrisch ontwerp

Ondanks de grote verscheidenheid aan parametrische vraagstukken, zijn de basisprincipes voor het opstellen van een script vergelijkbaar. Welke weg kun je bewandelen voor een geslaagd resultaat? Voordat je begint, is het verstandig eerst het ontwerpprobleem uit te schetsen. Start met het definiëren van de inputwaardes (afmetingen, materiaalkwaliteiten etc.). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen data die vaststaan – de randvoorwaarden – en data die je kunt variëren om tot verschillende alternatieven te komen – de variabelen. Beschrijf daarna de stappen die je moet nemen om tot de gewenste output te komen. Houd je definitie overzichtelijk door het proces op te knippen in verschillende blokken. Bij elk blok geef je aan welke data erin gaan en welke data eruit vloeien. Met een programma als Grasshopper, een extensie voor 3D-modelleerprogramma Rhino, kun je vervolgens deze stappen visueel programmeren. Visueel programmeren is zeer toegankelijk: een grote verzameling aan functies is namelijk al tekstueel voorgeprogrammeerd in ‘componenten’, die je via ‘wires’ visueel eenvoudig aan elkaar kunt verbinden (fig. 2). Naast de basiscomponenten zijn er plug-ins beschikbaar, extra componenten die als uitbreiding een specifieke functionaliteit bieden. Zo kun je met verschillende componenten een script opbouwen. Door gestructureerd te werk te gaan, kun je een script – of onderdelen daaruit – eenvoudig hergebruiken voor verschillende vraagstukken.

De digitale middelen die je kunt gebruiken worden aan de lopende band ontwikkeld, verbeterd en vernieuwd. Een leergierige houding komt daarom goed van pas. Laat het aanbod je niet ontmoedigen; het is de kunst om plezier te vinden in het ontdekken en uitproberen van nieuwe middelen. Door te weten wat er mogelijk is, kun je parametrische kansen herkennen en de meeste impact behalen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren