Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Parametrisch model gekoppeld aan rekenprogramma

Voorbeeld van koppeling tussen Dynamo en RFEM Michael van Telgen - 5 oktober 2018

Slimme ingenieurs zijn al jaren bezig met parametrisch ontwerpen. Ze maken prachtige ontwerpen met Grasshopper of Dynamo en sturen de modellen naar rekensoftware voor analyses. Maar hoe worden parametrisch opgezette constructiemodellen aan rekensoftware gekoppeld? In dit artikel wordt een beeld geschetst.

Parametrisch ontwerpen bestaat als techniek al vele jaren en er zijn veel vormen van parametrisch ontwerpen mogelijk. Het ontwerpen van constructieonderdelen met zelfgemaakte Excelbladen kan ook worden gezien als een manier van parametrisch ontwerpen. Daarbij zijn via de Visual Basic-editor in Excel op eenvoudige wijze scripts te maken om data te genereren en uit te wisselen met andere programma’s. Alleen herkennen we dat mogelijk niet als parametrisch ontwerpen, omdat er in ieder geval twee dingen aan ontbreken. Ten eerste is in Excel een directe visuele presentatie van data, zoals geometrie en schematisatie, niet zomaar mogelijk. Ten tweede wordt een koppeling tussen Excel en een rekenpakket niet standaard meegeleverd. Je zult die zelf moeten maken om echt serieuze (EEM-)berekeningen uit te kunnen voeren. 

Een techniek die helpt bij het visualiseren van data, is het zogenoemde visueel programmeren. Het verschil met gewoon programmeren is dat er niet alleen naar computercode wordt gekeken, maar dat die code ook direct een visuele representatie heeft. Deze manier van programmeren is mogelijk met software als Dynamo of Grasshopper. Daarin kunnen geometrieën, belastingen en randvoorwaarden als parametrisch script worden opgezet. Door de data te visualiseren, is meteen te zien of het script goed werkt. En door een koppeling te maken met een rekenpakket kan een constructieberekening worden uitgevoerd zonder dat de constructeur nog handmatig data moet toevoegen. 


Voor de meeste constructeurs is het maken van zo’n script, dankzij een goed getraind analytisch denkvermogen, een prima aan te leren vaardigheid. Een vliegende start is mogelijk door gebruik te maken van de primers van Grasshopper en Dynamo. Een primer is de door de ontwikkelaars aangehouden benaming voor de handleiding. Beide programma’s hebben een duidelijke userinterface en wijzen zich daardoor bovendien bijna vanzelf. Hierdoor kan vrij snel een eerste geometrie als parametrisch model worden opgezet. 

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren