Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Out-of-the-box-balkons

Zorgcentrum, Kopenhagen, Denemarken Kirsten Hannema - 23 januari 2023

Met de box-balkons die architectenbureau JJW in 2008 in samenwerking met prefab-betonproducent Hi-Con ontwikkelde voor een zorgcentrum, had Kopenhagen een primeur; het was het eerste project waarin de doosvormige balkons van hogesterktebeton werden toegepast. De innovatie schuilt niet alleen in de vorm, maar ook in de speelse uitstraling die de balkons aan het seniorencomplex geven - heel anders dan een gemiddeld bejaardenhuis. De architecten wilden afrekenen met het beeld van een ziekenhuisachtige, anonieme instelling. Daarvoor in de plaats ontwierpen ze kleurige gevels met bijzondere buitenruimtes.

Beperkingen

Zorgcentrum Ørestad is ontworpen als een open vierkant gebouw met zeven verdiepingen rond een binnenplaats, en omvat 114 sociale huurwoningen en voorzieningen. Het project kende strikte randvoorwaarden, vertelt architect Niels Toft Wendelboe van JJW Architects. Allereerst budgettair. Bovendien hebben de ouderen die hier wonen dag en nacht zorg nodig, waarbij strenge brandveiligheidsvoorschriften en eisen ten aanzien van werkcondities gelden. De uitdaging was om binnen de beperkingen ruimtelijke kwaliteit te creëren. De balkons - 2,8 x 2,8 m, 2 m diep – moesten voldoende ruimte bieden aan rolstoelgebruikers, maar ook beschutting tegen wind.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren